Minder tijd dan je denkt

Geen tijd om te mediteren

Leestijd: 2 minuten

“Mediteren kost tijd”. Dat verzuchten mensen om mij heen wel eens. Tja, daar kan ik niets anders van maken. Maar hoeveel?

De tijdsinvestering

Stel je voor: je mediteert dagelijks 15 minuten. Een dag heeft (4×24=) 96 blokjes van een kwartier. Éen kwartier is (1/96=) 1% van je dag.

Of, stel je voor: je doet de 8-weekse mindfulnesstraining. Daarin duren de lange meditaties 45 minuten. Drie kwartier = 3/96 = 3,1% van je dag.

Als je het zo bekijkt valt het wel mee, toch?

Wat krijg je terug voor deze investering?

Bijvoorbeeld, anekdotisch:

  • Minder op je to-do lijst omdat je beter prioriteiten kan stellen.
  • Minder tijdverspilling aan ‘denken voor ander’ – omdat je weet dat het enkel maar gedachten zijn in jouw hoofd, die niet persé waar zijn.
  • Meer plezier en geluk – eenvoudigweg omdat je aanwezig bent bij de gave dingen die toch al gebeuren zoals Bloesem, Kopje Thee, Poes, Knuffel.
  • Korte hersteltijd van stressmomenten en teleurstellingen. Voel de emoties in je lichaam. Verwelkom ze, en laat ze ook weer gaan.
  • Betere ruzies. Ja, dat lees je echt. Daarmee bedoel ik: als jij weet wat er in je om gaat aan gedachten en emoties kun je veel beter communiceren wat je nodig hebt. Én, je hebt iets meer compassie voor je dramatische ik-je en je dramatische ander.

Jouw eigen rendement

Formele meditaties ‘werken’ niet altijd. Althans, er is soms geen resultaat. Dat lijkt. Je bent na 20 minuten stilzitten niet rustiger of tevredener.

Maar, toch is het een belangrijke training van je aandachtsspier. En het is onderhoud van je vermogen om aanwezig te zijn in je dagelijks leven. Daar ‘werkt’ het.

Omdat dit zo abstract klinkt, is het slim om voor jezelf op te merken wanneer dingen soepeler verlopen dan voordat je met mediteren begon. Schrijf ze op. Verzamel. Het motiveert!

Tijd maken voor mindfulness

Toch nog meer…

Oké, de tijdsinvestering en de rendementen zijn duidelijk.

Maar, dan zijn we er nog niet. Want je kunt wel willen, maar ervaren dat het niet lukt. Daarom heb ik ook de volgende artikelen geschreven:

Vergelijkbare berichten