|

Hoe word je gelukkig – 4 tips

Leestijd: 4 minuten

Het is nogal een onderneming. Of valt het wel mee? Test de onderstaande tips. Wat werkt voor jou?

Belangrijk detail; ik ben een optimist en dat vind je terug in deze lijst. Ik zie het leven als een avontuur. Al heb ik soms hele moeilijke momenten in mijn leven en ben ik wel eens bang en boos en verdrietig… dat alles sluit geluk niet uit. Sterker nog, het maakt de mooie dingen kleurrijker. Hoe dieper de wortels, hoe uitbundiger de boom. Je ellende hoef je niet te ontkennen. Maar, als mens heb je de capaciteit om je aandacht te richten op het goede.

Zonder verder oponthoud;

Tip 1: Leer ‘prettig’ écht kennen

Of ‘leuk’.  Of ‘genieten’.  Hoe klein of groot het de ervaring ook is, wat zijn de ingrediënten? Welke gedachten heb je. Zijn het er veel, of weinig. Welke emoties, gevoelens of stemmingen zijn er. Hoe voelt je lichaam? Welke kleuren zijn er, en geuren, en geluiden.

Het is helemaal niet zo makkelijk om echt te ervaren hoe geluk voelt. Dus, sta er bij stil! Leer het net zo goed kennen als de binnenkant van je broekzak.

Voel je weinig van je lichaam? Dan kan oefenen met de bodyscan meditatie je helpen. Bij mindfulness besteden we veel tijd aan het voelen van het lichaam. Want het is een vaardigheid die je kunt trainen. Hiermee herontdek je je lichaam. Als kind was je waarschijnlijk één en al lichaam. Als je lol had, dacht je daar niet veel over na. Dat zijn we als volwassen een beetje kwijt.

Door stil te staan bij prettige momenten, en ze te verkennen, ga je ze steeds vaker opmerken. Deze Prettige Gebeurtenissen Kalender [link] kan je daarbij helpen.

Zoals je merkt gebruik ik de woorden geluk en prettig en fijn door elkaar. Al vallen ze misschien in verschillende ‘categorieën’ van positief, ze zijn ’t allemaal waard om op te merken en van te genieten.

Tip 2: Ervaar Dankbaarheid

Voortbouwend op het voelen van prettige gebeurtenissen en geluk, gaat tip 2 over aandacht voor waar je dankbaar voor bent. Er zijn drie verschillende gebieden waar je je op kan richten

  1. Je privé leven; wat je hebt: je relaties, een knuffel met je geliefde, je huis, de hond, eten, spullen, drinkwater, je tuin, de zon.
  2. Je werk leven; wat je bijdraagt, welke middelen er allemaal beschikbaar zijn (computers!), hoe je groeit, werken in een team en samen iets maken of bieden, het geld dat je ermee verdient waarmee je de gezinsvakantie betaald.
  3. Jezelf; wie je bent: je sportiviteit of discipline. Je oog voor detail of juist de grote lijnen. Je enthousiasme. Je zachtheid. Je oplossingsgerichtheid. Je kookkunsten. Je spontaniteit. Je biceps.

Het allerbelangrijkste hierbij is dat je aandacht besteed aan het gevoel van dankbaarheid. Pak het uit, als een cadeautje! Neem de tijd. Wat daarbij kan helpen is het afmaken van deze zin:

Dit geeft me een gevoel van dankbaarheid omdat… [en schrijf schrijf schrijf, je zult je verbazen waar je uitkomt].

Je kunt een dagboekje hiervoor gebruiken. Of je agenda. Er zijn app’s. Het leukste is natuurlijk om dit te vertellen aan je huisgenoot of een vriend.

Extra: vergeet je spullen niet!

In deze tijd van hyperconsumentisme hebben spullen een beetje een slechte reputatie gekregen. Zou zouden ons niet gelukkig kunnen maken. Het is niet erg ‘verheven’. Ervaringen zouden beter zijn. Maar, onze spullen zijn gewoon onderdeel van de ervaring. Ze staan er niet los van. Genieten van een middagje op het strand is lastig zonder strandlaken, zonnebrand en zonnebril. Een televisie is misschien geen mooi ding, maar geeft je wel toegang tot nieuwe werelden via reis- of kookprogramma’s. Het kan ons zelfs een gevoel van verbinding geven met andere mensen. Bijvoorbeeld door gelijktijdig (maar misschien niet in hetzelfde huis omdat dat door omstandigheden niet kan) te genieten van een smeuïg drama.

Tussenstap; voor jezelf zorgen als je ’t lastig is

Als je je slecht voelt, er is pijn of ’t leven is moeilijk, lijkt dankbaarheid soms onmogelijk. Je hoeft dan ook niet dankbaar te zijn voor nare dingen. Dankbaarheid gaat niet om ‘omdenken’ of positief denken. Wat misschien kan helpen is een tussenstapje van vriendelijkheid voor jezelf. Daarvoor kun de Compassiekapel bezoeken. Dat is een plekje op het internet met compassiemeditaties.  www.compassiekapel.nl

Tip 3: stel doelen die je het gevoel geven dat je leeft

Misschien zijn dat zelfs onrealistische doelen! Daarmee neem je je eigen verlangen serieus. Dit vergt wel wat moed. Maar, als je jezelf serieus neemt – dan ben je helemaal hier.

 The only real purpose of a goal is to inspire to fall more deeply in love with life.

Belangrijk hierbij is dat je je niet zozeer richt op hoe je daar gaat komen, maar hoe het voelt in dit moment.

  • Hoe zal het voelen als ik dat doel hebt bereikt?
  • Hoe het voelt om mijzelf zo iets tofs te gunnen?
  • Hoe voelt het om zo eerlijk te zijn over mijn wensen?

De sleutel is hier, wederom, voelen. Het doel kan heel concreet zijn (roadtrip in Noorwegen) maar duik dieper. Want, je wilt iets bereiken, omdat je je dan op een bepaalde manier voelt. Hoe is dat? Voel je je vrij? Of dankbaar? Verbonden, vredig of levendig? Gelukkig?

Gave doelen komen van je hart. Het zijn voeldoelen.

Wetende hoe je je in de toekomst zal voelen, geeft je focus om die gevoelens ook in het hier-en-nu te detecteren of te creëren.

Ik heb geleerd dat hoe eerlijker ik ben over wat ik echt wil (en dat is best eng) hoe meer ik in het hier-en-nu aanwezig ben. Het is paradoxaal hoor. Er is geen enkele garantie dat dat wat ik verlang ook ga behalen, dus geniet ik er nu alvast van.

Als nu een sceptisch stemmetje in je zegt: Heleen, dat is fantasie, het is er niet echt, het kan niet. Dromenland… dan weerleg ik dat met de vraag; Hoe vaak gebruiken we onze fantasie wel niet om negatieve voorspellingen te doen en doemscenario’s uit te werken? (en daar onze plannen op aan te passen) Laten we die kracht van inbeelding inzetten voor iets leuk. Droom gedisciplineerd. En, je veranderd je hersenen voor het detecteren van relevante ideeën. Check ’t concept van Reticular Activating System).

Tip 4: voorpret!

Zorg ervoor dat je altijd een leuke activiteit gepland hebt. Hoe klein of groot ook. Dat maakt niet uit. Een weekendje weg. Een bezoekje aan de karaokebar. Vogelhuisje ophangen. Een goeie film. Een picknick.

Wees concreet en precies. Met wie ga je naar de karaokebar (en weet die persoon het al?). Welke film wil ik zien? In tijden van Netflix kan je maar zo een avond zoeken naar een leuke film, in plaats van film te kijken. Dus, maak een plan, een voornemen of een intentie. Een weekendje weg in het vooruitzicht is leuk – maar het heeft pas echt effect als je een reservering voor het hotel hebt.

Voorpret is vaak de grootste pret. Je kunt de toekomst niet controleren, maar dit moment is helemaal van jou!

Resumerend, hoe word je gelukkig?

  1. Voel. Met aandacht voor gevoel en lichaam word alles echter en indringender. Het is prima om te beginnen bij je hoofd, bij gedachten. Maar dan, daal af naar je lijf en emoties. Met de bodyscan-meditatie train je je vaardigheid tot het voelen van je lichaam. En met de Prettige-Gebeurtenis-Kalender ontdek je wat een goed gevoel eigenlijk bevat.
  2. Waardeer wat je hebt, wees dankbaar. Je kunt je verleden hier prima in meenemen.
  3. Zie je toekomst – en je dromen – als een onderdeel van het hier-en-nu. Laat ze je vuurtje aanwakkeren en geniet er alvast van.

De titel van dit artikel is ‘gelukkig worden’ – maar ik denk dat ’t je onderhand wel duidelijk is. Geluk kun je alleen ervaren in dit moment. Je kunt niet gelukkig worden, je kunt het alleen maar zijn. Hier en nu. En hoe meer je van je ervaring includeert (alles) verleden, toekomst, lichaam, emotie, en ‘moeilijkheden’ – hoe makkelijker het is.

Vergelijkbare berichten