Singer/songwriter Jewel en mindfulness

Leestijd: 2 minuten

Jewels MindfulnessAls tiener luisterde ik naar Jewel’s muziek. Ze was een singer/songwriter die mijn navelstarende 16-jarige hartje bekoorde. Misschien ken je de nummers ‘You were meant for me’ en ‘Hands’. Nog steeds fijn om te horen. Maar gaat me vandaag niet om haar muziek, het is ook niet ieders kopje thee. Ik heb een interview met haar geluisterd – over mindfulness – dat ik graag met je deel.

Haar verhaal

In de 10% happier podcast* verteld ze. Over waar ze opgroeide, haar ouders, haar muziek. En de ongelooflijke hoeveel tegenslagen die ze te verduren heeft gehad. Ze werd omgeven door mensen met pijn en verdriet, die hun toevlucht zochten in alcoholisme en geweld. Al observerend leerde ze al jong de les: je kunt niet wegrennen van je pijn, hoezeer je je ook verdooft.

Jewel’s mindfulness

Door haar opvoeding en het milieu waarin ze verkeerde was er – statistisch gezien – een grote kans verslaafd of depressief te raken, geweldadig of slachtoffer van geweld te worden. Ondankt dat ze zich voornam dat niet te laten gebeuren, werd het toch haar realiteit. Ze kreeg paniekaanvallen. Verloor alles en iedereen en werd dakloos. In dat diepe dal was het enige wat ze nog over had haar gedachten. Dus ging ze die observeren. Daarmee begon ze haar gedachten te herkennen. Toen realiseerde ze dat ze automatisch reageerde op die gedachten. En daarna zelfs dat ze ruimte kon creeëren om te kiezen hoe ze zou reageren. Als autodidact was ze zelf uitvinder van mindfulness – zonder ooit maar van het woord gehoord te hebben.

Jouw eigen mindfulness

Jewels verhaal is inspirerend. De kracht die ze had om uit die diepe put te klimmen is enorm. Ik ben blij dat ze met haar ervaringen andere mensen kan helpen. Gelukkig hoeven we niet allemaal dakloos te worden en als een feniks uit de as te herreizen. Ons eigen leven, en onze eigen worsteling is genoeg.

Onze pijn kan soms minder spectaculair lijken. Zeker als je het gaat vergelijken met een welbespraakte artiest. Misschien komt woord pijn niet eens bij je op. Maar is er iets niet lekker loopt, schuurt, tegenzit. Ongemak. Frustratie. Irritatie. Ontevredenheid. Ongelukkigheid. Stress. Er zijn vele woorden om onze moeite met het leven te omschrijven. Het goede nieuws is: om daar beter mee om te gaan hoef je het wiel niet uit te vinden.

Leren

In de 8-weekse mindfulnesstraining leer je hoe je hier beter mee kan omgaan. Met verschillende soorten meditaties, en oefeningen die je gedurende de dag kunt doen. En omdat we wekelijks bij elkaar komen heb je een stok achter de deur om de oefeningen echt te doen. Elke cursusavond bouwen we voort op de voorgaande technieken, ervaringen en kennis. In het werkboek zitten schema’s die je helpen je boefening ’te plannen’ en te registreren. De gedegen structuur van de training faciliteert je stap voor stap mindfulness te beoefenen.

Ben je nieuwsgierig naar Jewels verhaal, hieronder staat waar je de podcast vindt. Wil je mindfulness leren, individueel maar ook met de hulp van een groep, lees hier verder.

Het interview is echt een aanrader.

*Bron: the 10% happier podcast.  Het boek – wat er eerst was –  leest als een trein. (10% happier. How I tamed the voice in my head, reduced stress without losing my edge, and found self-help that actually works).  De podcast luistert ook als een trein :-). Met de podcastserie ben ik al een tijdje zoet, er zijn genoeg afleveringen. Meestal zijn het interviews waarin de Amerikaanse schrijver Dan Harris een (beroemde) mediteerder, meditatieleraar of wetenschapper bevraagt over mindfulness en meditatie. Prachtig om te horen hoe verschillend mensen zijn, en hoe divers hun mindfulnessbeoefening is.

Hieronder de video (32 minuten). Het is in het engels. Wil je gewoon de podcast luisteren op je telefoon: het is aflevering 69 van de 10% happier podcast.

Vergelijkbare berichten