Mijn naam is Heleen en ik woon in Amsterdam. Ik ben geboren en getogen op de Veluwe, ben voor studie naar de stad gekomen, en niet meer vertrokken. Fietsend door de stad geniet ik de schoonheid, drukte en de diversiteit.

Aan de UvA studeerde ik geschiedenis, en daarna deed ik bedrijfseconomie aan de hogeschool. Na mijn studie ben ik in het bedrijfsleven aan de slag gegaan. 10 jaar, van administrateur tot controller in kleine en grote organisaties.

Heleen Timmerman Amsterdam coach en mindfulnesstrainer

Hoe ik mindfulness ontdekte

Ik kwam zelf in aanraking met mindfulness toen ik wanhopig thuis op de bank zat met burn-out klachten. De training opende mijn ogen voor DIT moment. Voor het goede wat er wél was. Ik leerde mijn gedachten en gevoelens te observeren, en me er niet door te laten meeslepen. Of als ik me wel liet meeslepen, vriendelijk te zijn en weer opnieuw te beginnen.

Het verhaal dat ik mezelf vertelde, over falen, werd daardoor minder pijnlijk. De kritische stem is er nog wel, maar ik neem hem niet meer zo serieus. En nieuwsgierigheid, aandacht en openheid hebben alle ruimte gekregen.

Waarom de mindfulnesstraining mij greep

De MBSR training is praktisch. Gericht op oefeningen en ervaren. De theorie van mindfulness wordt in de training gebruikt om je ontdekkingen in een groter kader te plaatsen. Maar ‘er over nadenken’ is tot een minimum beperkt. Dat is ook de kracht van deze training. Het is niet de denkgeest waarmee je dit leert. Mindfulnesstraining raakt een diepere laag van leren. Van weten of her-inneren. Het gaat daarmee verder dan het lezen van een boek over het onderwerp, het gaat om ervaren.

Daarom geef ik de training. Ik wil iedereen die geïnteresseerd is in mindfulness via de MBSR training de mogelijkheid geven zelf op zijn eigen unieke reis te gaan. En daarmee via de ervaring te (her)ontdekken hoe rijk het leven is.

Vaak heb ik gedacht: had ik dit maar eerder geleerd! Het had me zoveel helderheid, zachtheid en veerkracht kunnen geven. Waarom leer je dit niet op school, het is zo fundamenteel. Gelukkig wordt mindfulness tegenwoordig op basis- en middelbare scholen gegeven. En ik ben er om het de volwassenen bij te spijkeren.

Vervolgens; coaching!

Mindfulness leerde me omgaan met stress, negativiteit en tegenslag. Het bracht me meer vreugde en gemak. Met die groei ging er een nieuwe wereld voor me open; met zachtheid naar mijn kwetsuren kijken. Om ermee te werken, in plaats van ertegen. Om ze te onderzoeken, én zelfs achter me te kunnen laten. Die wereld verkende ik eerst door zelfstudie. Dat gaf me zoveel vreugde en plezier, dat ik besloten heb een opleiding te coach volgen. Hier train ik om anderen te begeleiden hiermee.

De eenvoud en wijsheid van mindfulness is de basis van deze coaching. Dát wat je nodig hebt om verder te komen, kun je vinden in dít moment.

Met een niet-oordelende blik kijk je naar wat er nu gebeurt. Dat is ons startpunt en daar zal ik je mee helpen. Meer over deze werkwijze vind je op de coaching-pagina.

Heleen hier-en-nu

  • In juni 2018 heeft Heleen de vervolgopleiding (aan het Centrum voor Mindfulness) tot mindfulnesstrainer afgerond.
  • Heleen heeft vipassana-retraites gedaan bij Sanga Metta en met Frits Koster en Joost van den Heuvel Rijnders.
  • Door de Vereniging Mindfulness Based Trainers gecertificeerd tot Categorie 1 trainer. Registratienummer 20181201.
  • Heleen de verdiepende opleiding Mindfulness individueel (i-MBCT) gedaan. Een individueel traject biedt vrijheid en maatwerk en kan elk moment starten.
  • Ze heeft de opleiding Train-de-trainer Mindfulness & Sterke kanten gedaan. Een 8-weekse training (Mindfulness Based Strengths Practice) waarin sterke (karakter)kanten ingezet worden om de mindfulnessbeoefening te versterken en mindfulness ingezet wordt om sterkte kanten te ontwikkelen.
  • In september 2019 is ze gestart met de 2,5 jaar durende opleiding tot Integrale Coach.
  • Heleen schrijft over mindfulness en persoonlijke ontwikkeling. Artikelen vind je op het blog.
  • Je kunt op de hoogte blijven van trainingen en artikelen door je aan te melden voor de nieuwsbrief.