5 dingen die je moet weten over de Innerlijke Criticus

Leestijd: 3 minuten

Perfectionisme, zelfkritiek, kritiek op anderen, schaamte, schuldgevoel. Er zijn vele manieren waarop de Innerlijke Criticus zich laat zien. Het is de kritische stem in ons hoofd die ons bestraft, opjaagt, de regels stelt en de lat altijd hoger legt. In dit artikel lees je 5 dingen die je moet weten om de Innerlijke Criticus aan te pakken.

Voor het gemak kort ik de Innerlijke Criticus af met de IC.

Dit zijn de dingen die je moet weten

  1. De IC kun je niet te negeren want ze is gepassioneerd
  2. De IC is niet capabel want ze is een (innerlijk) kind
  3. Met de IC hoef je niet in discussie want het is nooit goed
  4. De IC is een gezelschapsdier. Ze wordt wakker als anderen betrokken zijn
  5. De IC is niet creatief want werkt vanuit angst en dat is zelden vernieuwd

De Innerlijke Criticus is super gepassioneerd

Je kunt de Innerlijke Criticus niet negeren. Hij of zij gaat niet weg. Dat heb je zelf waarschijnlijk al gemerkt. Ook al rond je een project goed af. Ook al krijg je de baan. Of de Loonsverhoging. Ook al maak je die stap. De criticus staat klaar om je op het volgende niveau te helpen met kritiek. Want, hij/zij gelooft niet dat de kust ooit veilig is. Immers, op elk niveau moet je aan de bak om goed genoeg te zijn. Het is soms zelfs de IC die ons op cursus stuurt, of de promotie achterna gaat. Want, de IC is ook gepassioneerd. De vind het belangrijk dat je het goed doet! Als je iets belangrijk vind, hou je er natuurlijk niet zomaar mee op. Een gepassioneerd iemand stopt niet zomaar met gepassioneerd zijn. Die moet je heel bewust een behulpzame taak geven.

De IC is deel van ons Innerlijk Kind

en heeft niet de vaardigheden voor de taak die ze op zich neemt.

De IC is niet erg goed in het helder bepalen of ons werk goed genoeg is. Dat komt omdat het een stemmetje is dat gevormd is in onze kinderjaren. Je IC is een deel van je Innerlijk Kind. Kinderen hebben nog niet de capaciteit om op een moderne werkvloer te opereren en dat hoeft ook niet.

De IC is je innerlijk Kind dat Niet reageert op de uitdagingen in dit moment, maar op oude angst. Vaak is een angst die we hebben al grotendeels een hersenspinsel die niet overeenkomt met de realiteit. Maar, angst is ook nog een mechanisme dat onze geest beneveld. Als we bang zijn gaan we panikeren, en snel denken in termen van goed-fout, zwart-wit, altijd-nooit. Kijken vanuit angst is niet genuanceerd. Wetend dat de IC een deel is van je innerlijk kind, dan kun je ook wel begrijpen dat het ook niet nodig is voor haar om het antwoord te hebben op de uitdagingen die ze ziet in je werk en je relaties.

Discussie met de Innerlijke Criticus is zinloos

Volgend op de vorige paragraaf, met de IC hoef je niet in discussie. Want, haar ideeën over het gevaar komen uit een angstige binnenwereld, en hebben weinig te doen met de realiteit van dit moment. Met iemand die bang is ga je niet in discussie. Die heeft geruststelling nodig.

Jij, als volwassene nu, kunt de leiding nemen met zinnen als ‘ik begrijp dat je bang bent, maar ik ben bij je” en “we doen dit samen, ik laat je niet alleen”.

De IC is een gezelschapsdier

Dit IC is ontstaan in onze kinderjaren in relatie met onze verzorgers of leraren. Ze heeft de taak opgepakt om je in de ogen van anderen ‘geschikt’ en ‘acceptabel’ te maken zodat je kreeg wat je nodig had.

De IC is daarmee een gezelschapsdiertje dat wakker wordt zodra we willen dat anderen ons goed vinden.

Heb je gemerkt dat als je lekker alleen bent, dat de kritische stem best rustig kan zijn. Maar, zodra het gaat om een beoordeling, van de manager, een collega, een familielid, dat ze wakker is? Zodra we een klus afgerond hebben of ingeleverd – als er niets meer te doen is dan wachten op de reactie van de ander – dan schreeuwt ze het hards. Je ziet het ook terug in de sociale kater die je kunt hebben na een feestje waar je net even teveel jezelf was. Dan krijg je ook de volle laag. Of, natuurlijk na een sollicitatiegesprek of een date.

De IC is niet creatief maar bang

De IC is niet creatief omdat ze bang is. Als we bang zijn sluiten we ons af van dit moment, en werken we met oude patronen. We gaan als het ware ‘offline’ of worden ‘onbewust’. Het hier-en-nu is een enge plek, dus zitten we liever in ons hoofd. Zo vind je geen creativiteit.

Creativiteit heeft ruimte nodig, nieuwsgierigheid en veiligheid. Pas dan zijn we open om nieuwe verbindingen te maken. Verbindingen van ideeën, maar ook verbindingen met de mensen om ons heen waar we juist zo bang voor zijn. De IC wil het goed genoeg doen in de ogen van de ander. Gewoon de regels volgen. Dat werkte vroeger als klein kindje.

Het is aan jou als volwassene om veiligheid te realiseren en te creëren zodat andermans goedkeuren niet meer nodig is. Pas dan kun je echt experimenten en innoveren.

Herken je deze elementen van de Innerlijke Criticus? Welke zit je het meest in de weg?

Als je hier hulp bij wilt hebben, stuur me dan een berichtje!

In Life en Mindset Coaching gaan we hier mee aan de slag. Want je droomleven creëren zonder de Innerlijke Criticus te begrijpen is een recept voor heel veel stress.

Vergelijkbare berichten