Vakantie

Vakantie boeken en het hier-en-nu

Leestijd: 2 minuten

“Leuk en aardig, dat hier-en-nu – maar dat kan gewoon niet altijd. Soms moet je toch over de toekomst nadenken, of iets plannen? Als ik niet nu de zomervakantie boek, heb ik straks helemaal geen vakantieadres. Reserveren is niet bepaald ‘hier-en-nu’. Maar wel belangrijk als je leuk wilt leven.”

Dit hoorde ik iemand zeggen, en het zette me aan het denken. Klopt het? Dat je af en toe niet ‘hier-en-nu’ aanwezig kunt zijn, omdat je je toekomst aan het organiseren bent?

Plannen doe je in dit moment

Toch kan ik deze persoon niet helemaal gelijk geven. Plannen gaat over de toekomst. Maar let op, dat betekent niet dat je in de toekomst bent.

Met de zomervakantie als voorbeeld, kun je zien dat je het plannen altijd in dit moment doet. Je klikt ‘akkoord’ op het computerscherm – kijkend naar het witte strand met palmbomen, en met een schuin oog naar buiten, alwaar de natte sneeuw dwarrelt.

Soms denken we dat het moeilijk is om ‘hier-en-nu’ aanwezig te zijn, maar welbeschouwd zijn we er al. We realiseren ons dat alleen niet. We zijn er niet van bewust.

Met aandacht organiseren

Organisatie van leuke activiteiten is iets waar je soms doorheen wilt rennen, om pas als de activiteit zelf plaatsvind ‘er bij te zijn’.

Waarom eigenlijk? Kun je ook met volle aandacht bij het organisatieproces zijn?

Of, zoals Thich Nhat Hahn zegt, aangevuld door Heleen:

Een meditatieleraar kreeg de volgende vraag voorgelegd: “Welke meditatie beoefenen u en uw leerlingen?”

Hij antwoordde: “We zitten, we lopen en we eten, en we plannen de vakantie.”

De vragensteller merkte op: “Maar mijnheer, iedereen zit, loopt en eet, en plant de vakantie.”

De leraar vertelde hem: “Als wij zitten, wéten we dat we zitten. Als we lopen, wéten we dat we lopen. Als wij eten, wéten we dat we eten. Als wij de vakantie plannen, wéten we dat we de vakantie plannen”


Vakantie

Plannen voor later geeft nu-pret

Ondanks dat je de aanbetaling hebt gedaan, vrij hebt gevraagd bij je baas en een logeeradres voor de kat hebt afgesproken – kan de vakantie mogelijk niet doorgaan. Je weet niet wat de toekomst brengt.

Je weet wel wat dit moment brengt. Simpelweg omdat het er al is. In dit geval: de fantasie van het bounty-eiland en je zonverbrande huid…

Wat blijkt: de voorpret voor de vakantie is nu-pret!

Net als het hele leven, eigenlijk. Allemaal nu-pret!

Of het nou de herinnering is aan de vorige vakantie. Of de anticipatie op de komende. Alleen in ‘hier-en-nu’ kun je ervan genieten.

Een vakantie plannen is niet iets wat buiten mindfulness omgaat. Wat je er doorheen jast om er daarna pas met volle aandacht bij te zijn. Gun het plannen aandacht.

Mindfulness maakt het niet mooier

Als je baalt van het plannen (oh, er is zoveel keuze…) – wees daar bewust van. Sommige dingen in het leven zijn gewoon stomvervelend. Daar doet mindfulness niks aan.

Je kunt er wel voor kiezen om er iets aan te doen (aan wat je vervelend vind). Hulp inschakelen. Of gewoon helemaal niet doen. Maar als je dan denk ‘ja maar ik wil tóch op vakantie’ –> probeer het dan met een andere attitude. Dat is aan jou.

Jouw plannen?

Hoe ervaar jij dit? Vind je vakantie plannen leuk en ben je er met je volle aandacht bij? Of wil je het liefst zo snel mogelijk geregeld hebben en heb je een afkeer van het hele proces?

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.