Kantoortuin
|

5 manieren om mindful te zijn in de kantoortuin

Leestijd: 2 minuten

Vijf manieren die ik gebruik om mindful te zijn tijdens mijn kantoorbaan. Alhoewel, wil gebruiken, maar herhaaldelijk vergeet. Gelukkig kun je Elk Moment Opnieuw Beginnen, want dat is mindfulness bij uitstek.

Deze tips zijn het beste toepasbaar als je veel achter de computer werkt. Of in een kantoortuin.

Kantoortuin

1. loopmeditatie naar de wc

Gebruik de wandeling naar de wc als loopmeditatie. Voel hoe je voeten contact maken met de grond, met je schoenen, je sokken. Je hoeft niet heel traag te lopen. Straks komt er nog een aantekening in je dossier bij HR… maar je kunt wel bewust lopen. Zo ben je even uit je hoofd.

2. wees je bewust van irritatie –> hoe reageer je?

Krijg je een e-mail van een irritante collega, wees je bewust van wat er gebeurt. Automatische patronen zitten diep. Al snel reageer je op een ongewenst manier. Hopelijk heb je nog niet op Verzonden geklikt. Ga bij jezelf na… wat doet de e-mail met je? Roept het een stemming op; irritatie of vermoeidheid of iets anders? Heb je de neiging om direct te reageren? Heb je de e-mail wel goed gelezen?

Tel tot tien, of wacht een paar uur. Lees opnieuw, nadat je diep hebt ingeademd, en uitgeademd. Of, als je automatische reactie is om dit soort e-mails te negeren en te vergeten, neem je dan voor wél te antwoorden. Nadat je diep hebt ingeademd, en uitgeademd natuurlijk.

Lees over automatische patronen in dit artikel: Van navelstaren naar supply chain management – mindfulness voor nuchtere mensen

3. stop een mindfulnesshouding in je computerwachtwoord

Ter veiligheid vraagt IT je zeer regelmatig het wachtwoord van je computer te veranderen. Om te voorkomen dat het wordt ‘drukdrukdrukmaart17, ‘gogogoapril17’, ‘wachtwoord17’, ‘ikwilhierwegapril18’, ‘ikwilhierwegapril19’ kun je een mindfulnesshoudingen versleutelen in je wachtwoord.

Zal een dosis geduld goed voor je zijn deze maand? Of kun je wel de reminder van vertrouwen gebruiken? Of acceptatie, niet streven, niet oordelen, frisse blik, loslaten, vriendelijkheid.

Elke keer als je inlogt, heb je een herinnering van de houding waarmee je je werk tegemoet wilt treden.

4. herinner je dat je een lichaam hebt

Als je een taak hebt afgrond, kijk om je heen. Draai een rondje op je bureaustoel. Trek je mondhoeken iets op voor een stiekeme glimlach (die écht effect heeft op je stemming). Voel dat je een lichaam hebt! Wat altijd in het hier-en-nu is. Het geeft je een stevigheid die het gevoel van ‘een-klein-radertje-in-een-grote-machine’ kan uitbalanceren. Het werk is misschien wat abstract, maar je lichaam (en daarmee Jij) is heel concreet.

5. sluit je laptop, leg je telefoon weg

Open de vergadering met een momentje dat iedereen zijn laptop dichtklapt en telefoon omkeert. Zodat je allemaal aanwezig bent. Kijk elkaar aan. Hoe zakelijk werk ook is (zeker als je met cijfers, computers en targets werkt) toch is het vooral mensenwerk.


Leef terwijl je werkt, niet pas daarna!

Vergelijkbare berichten