Goed nieuws: van uitstel komt afstel

Leestijd: 2 minuten

Gut, het is soms zo lastig; dat niet-oordelen. ’t komt de hele tijd terug in mindfulness.

In mijn hoofd, en waarschijnlijk in jouw hoofd ook.

Oordelen doen we immers de hele tijd. Razendsnel. Het is gebeurt voordat je er erg in hebt.

Hoe kun je nu iets stoppen wat zo sterk is?

Stoppen met oordelen is bijna onmogelijk. Het is een functie van onze hersenen en heeft een bepaald nut. Namelijk, afwegen of een situatie veilig is of niet. Die functie wil en kun je niet kwijt.

Wat dan wel?

Hoe kun je stoppen met oordelen, als het onze natuur is?

Nou, je kunt – als experiment – oefenen met het uitstellen van je oordeel.

Als je erg gehecht bent aan je oordeel, en denkt dat ‘ie belangrijk – hoe je je oordeel zeker niet ‘los te laten’. Maar, wel er voorbij te kijken.

Droogzwemmen

In meditatie merk je een oordeel op, en dan ga je weer naar je adem. Dat voel misschien onprettig (hé, doe ik het weer) of neutraal. Maar, verder is er niets aan de hand. Er kan niets fout gaan.

De prakijk

In je dagelijks leven kun je heel snel een oordeel hebben over iemand voor je neus staat.

Bijvoorbeeld:

Die raar haar heeft bijvoorbeeld. Dat heeft wel effect. Want je kijkt opeens niet meer zo lief naar die persoon. Vind haar best stom.

Dat is misschien wel jammer.

In het dagelijks leven is de instructie net zo simpel. Merk je oordeel op, en stel hem uit. In plaats van dat je je aandacht naar je adem breng, breng je hem naar de persoon voor je.

Oké, de dame heeft raar haar. Schuif het terzijde en maak een praatje met haar alsof je helemaal niets vind van haar haar.

Stel je oordeel uit

Vijf minuten later, als je hebt geleerd over haar liefde voor de Dolly Dots, ben je misschien wel helemaal vergeten dat je haar haar raar vond. En heb je kunnen zien dat ze prachtige bruine ogen heeft. Oh, om in de verdrinken…

Gaan we weer. Voor je het weet ben je verlieft op haar. Als ze dan ook nog een Dolly Dot dansje doet, ben je helemaal om. En fantaseer je over jullie prachtige toekomst samen…

Om dan aanwezig te blijven, kun je ook dit positieve oordeel even uitstellen. Misschien hoor je opeens dat ze een akelige stem heeft…

Kun je ook dat oordeel uitstellen? Als je ondanks dat je er wat van vind toch met open oren naar haar verhaal luistert, ontdek je misschien wel dat ze…

Steeds opnieuw

Elke keer als je merkt dat je een persoon of een situatie beoordeeld, stel het oordeel uit.

Stel je open, met een frisse blik.

Er valt zo veel meer te ontdekken.

Nog een artikel over oordelen: Waarom je (niet) moet stoppen met oordelen.

Vergelijkbare berichten