Het geheim van de Groei Mindset

Leestijd: 2 minuten

Het geheim van de groei mindset: een deel moed en een deel vaardigheid.

Een ratio van moed en vaardigheid - als twee vloeistoffen in een glas is het geheid van de Groei Mindset

Moed is ‘bang zijn en het toch doen’. Dat heb je nodig als je nieuwe dingen gaat doen.

Vaardigheid is weten hoe iets moet en het met gemak uitvoeren.

Geen moed nodig: een glas water drinken

Vermoedelijk ben je hier 100% vaardig in. Dat was niet altijd zo. Kijk naar al die soorten bekers die er voor kinderen ontworpen zijn om te leren drinken uit een kopje. Maar, uit een glas drinken doe je ondertussen je hele leven al. Je denkt er geen moment over na. Het is raar te denken dat iemand moed nodig zou hebben om een glas water te drinken. Je hebt het zo vaak gedaan dat je weet dat het niet eng is. Zelfs als het mis gaat (gebeurt mij wel eens) dan is er niets aan de hand.

Hoeveel moed heb je nodig bij veters strikken?

Ook hier heb je 100% vaardigheid. Het leren strikken kun je misschien nog wel herinneren. Opperste concentratie. Puntje van je tong uit je mond. Kijken naar je oudere broer die het wel kan. Je af vragen of je het ooit gaat leren. Als kind denken we niet na over het leerproces, maar we kunnen er wel een beetje bewust van zijn. Je begon met 0% vaardigheid. Je had 100% moed nodig. Vervolgens werd de verhouding 40% vaardigheid, 60% moed (vooral omdat anderen op je moeten wachten omdat je het wel kan maar niet snel)… Daarna 70% vaardigheid., 30% moed. Enzovoort.

Waar heb je als volwassene moed voor nodig?

  • De vergadering leiden als die ene persoon erbij zit
  • De vrijdagmiddagborrel op je nieuwe werk
  • Je niet-zo-fuctionende medewerker feedback geven

Je bent waarschijnlijk wel vaardig in een deel van de activiteit. Maar, als er een nieuw element is, dan schuif ook de verhouding vaardig/moed. Je begint met 10% vaardig, 90% moed – gaat naar 30% vaardig en 70% moed. En, zodra je op 70% vaardig zit ben je er niet meer zo mee bezig. Je bent gegroeid!

Zelfvertrouwen bouw je met acties

Zelfvertrouwen is niets iets wat je kunt vinden. Of voelen. Of met gedachten kunt creëren. Je bouwt zelfvertrouwen met acties. Je verzamelt nieuwe ervaringen. Hierboven beschreef ik de ratio tussen Vaardig en Moedig. Dit kun je ook lezen als Vertrouwen en Moed. Hoe minder vertrouwen je hebt in je vaardigheid – hoe meer moed je nodig hebt.

Vergelijkbare berichten