Het nut en de zin van de Innerlijke Criticus

Leestijd: 2 minuten

Het nut en de zin van de Innerlijke Criticus

Het nut van de Innerlijke Criticus

Het nut van de Innerlijke Criticus is ervoor te zorgen dat je deel blijft van de groep. Zodat je er niet alleen voor komt te staan. Dit doet de Criticus door je te helpen een goed mens te zijn en waardering te krijgen van anderen. De IC is een gezelschapsdier en komt wordt wakker als we zichtbaar zijn (geweest). Dat is het Nut. Het doel: veiligheid door deel te zijn van de gemeenschap.

Een vertrouwde kritische gedachte als ‘ik ben te langzaam’ kan zijn ontstaan omdat de mensen van wie je vroeger afhankelijk was (je ouders) ongeduldig waren. Traagheid bracht het risico dan een ander je ‘lastig’ vond. Dat is beangstigend als je je afhankelijk voelt van die persoon die dat vind. De IC zal je dus hiervoor beschermen door te drammen zodat je lekker snel klaar bent met een taak. Relatie gered.

De zin van het werken met de Innerlijke Criticus

De zin van het werken met de IC is dat de Criticus de drager is van je waarden. Je IC is fel gebrand op doen wat je belangrijk vind. Met passie helpt je IC je koers te houden op je belangrijkste waarden. Bewuste waarden, maar meestal onbewuste waarden.

Je hoeft alleen maar aan je IC te vragen waarom die zo gemeen is en je krijgt al inzicht in waarvoor gevochten wordt door de IC.

Maar, belangrijke noot: dit zijn de waarden die je ingeprent hebt gekregen van invloedrijke mensen in je jonge jaren: ouders, leraren, kerk, vrienden.

Als je het met de waarden eens bent, dan is dat omdat ze compleet met je versmolten zijn.

Echter, nu je volwassen bent kun je als bewust en ontwikkeld mens ook kiezen voor die waarden. Misschien ben je het er absoluut mee eens!

Op dat moment neem je de IC de wind uit de zeilen. Je waarden worden niet meer bewaakt vanuit een afhankelijk kindje dat bang is alleen te komen te staan, maar vanuit een autonoom volwassen jij.

Life Coaching en werken met de Innerlijke Criticus

Wij mensen zijn groepsdieren. Dat zit diep in onze programmering en daar kunnen we niet omheen. De Criticus gaat dus niet vanzelf weg door slimmer, sneller of aardiger te worden. Het is onderdeel van een primair overlevingsmechanisme.

Onze waarden zijn onze Waarom. Onze motivatie om te doen wat we doen. Als je wilt veranderen (als je geïnteresseerd bent in coaching) is het essentieel om te weten wat je waarden zijn. Daarmee kun je zoveel makkelijker je energie bewust inzetten om de bereiken wat je wilt bereiken.

Daarom is bij mijn Life en Mindsetcoaching het werken met de IC zo belangrijk!

De IC is soms degene die ons naar de coach stuurt! Om een betere versie van jezelf te maken omdat je de mensen om je heen niet in de weg wilt zitten of teleur wilt stellen.

Intelligente mensen die ver komen in hun carrière en persoonlijk leven (de groep waar ik mee werk) worden soms hard gestuurd vanuit de Criticus. Wat je doet en leert over persoonlijk leiderschap kun je inzetten om op een prettige, leuke manier verder te komen. Maar, IC weet die informatie ook te gebruiken om je te bekritiseren, op te zwepen en te veroordelen. Het verschil? Loop je steeds tegen ontevredenheid en overspannenheid aan, of is je leven lekker in balans?

Neem de wind uit de zeilen van de IC!

Meer weten over coachen met mij? Dat kan door middel van een vrijblijvend consult. Daarin verkennen we problemen of doelen, hoe ik je kan helpen met Life en Mindsetcoaching.

Vergelijkbare berichten