Beoordeling

Praten als een voetballer

Leestijd: < 1 minuut

Is het je wel eens opgevallen dat als een voetballer na de wedstrijd gevraagd word (op tv) hoe het ging, dat het zo klikt: “Als je dan zo schiet, ga je daarheen, en dan zie je dat hij dat doet, en dan pak je die bal en dan ga je toch lekkerder de rust in”.

Praten over jezelf. Reflecterend. Niet een neutraal verslag over de ervaring in het moment, maar als een buitenstaander analyseren en betekenis geven.

De meeste van ons zijn geen professionele sporters. Maar ook in ons studerend en professionele leven krijgen we vaak de kans om over onszelf te vertellen. Met reflectieverslagen. Of, jaarlijks functionerings- en voortgangsgesprekken.

Hiermee reflecteren we op het proces. We creëren een verhaal. Eerst gebeurde er dit en toen dat en dat komt daar door.

Met meditatie, en het bespreken ervan in de mindfulnesstraining, willen we onszelf leren naar de ervaring te kijken – zonder die in een verhaal te plaatsen. Zonder te begrijpen of te verklaren. Dat is onwennig.

Hiermee wordt zichtbaar hoe sterk de denkende, oordelende geest is. Betekenis geven aan een ervaring… we weten niet beter.

Maar soms geeft het helderheid om geen betekenis te geven aan de ervaring maar er gewoon naar te kijken. Dan zie je weer andere dingen.

Met het vergelijken van meditaties gebeurt dit ook. Het ging goed, beter dan gisteren, maar niet zo goed als eergisteren. Ik kon er goed bijblijven. Ook dit is reflecteren op. Daar is niets mis mee. Maar met mindfulness willen we ons bewust worden van dit automatisme. Pas dan kunnen we met een frisse blik kijken naar de ervaringen in dit moment.

Praten als een voetballer

Vergelijkbare berichten