Hoe je mindfulness vasthoudt door het hebben van een ‘beoefening’.

Leestijd: 2 minuten

Mindfulness kun je leren door een 8-weekse training te doen. Je leert mediteren, ontdekt jezelf, hebt waardevolle inzichten. Maar, hoe houd je dit vast? Door je aandacht erop te blijven richten. Daarvoor heb je wel iets nodig: een beoefening. Daarover deze blogpost, want;

Een beoefening hebben. Wat is dat?

Het hebben van een beoefening heeft 2 componenten:

  1. iets wat je doet, waardoor je vaardiger wordt – een activiteit
  2. een levensstijl of mindset waarmee je aandacht brengt bij datgene wat jij belangrijk vind, elke dag weer – een context

Bijvoorbeeld: de beoefening van een pianist is:

  1. de piano bespelen of muziek schrijven. De pianist oefent. Hij volgt een techniek. Hij studeert een etude in een bepaalde volgorde, of via specifieke aandachtspunten. Speelt toonladders. Met als doel om vaardiger te worden en uiteindelijk mooi te spelen.
  2. een levensstijl waarin muziek prioriteit heeft. De piano staat in de woonkamer. Pianomuziek beluisteren, alleen – of met vrienden die ook zó luisteren. Documentaires kijken, naar concerten gaan, op les gaan. Elke dag aandacht voor muziek.

Als je mindful wilt blijven, kan het zijn:

  1. een formele beoefening, bijvoorbeeld dagelijks 10 minuten ademmeditatie, of informeel: dagelijks een kopje thee met aandacht drinken. Je volgt een bepaalde techniek. In meditatie is de techniek verfijnd en daarom helpt het om een audiobestand op te zetten. En bij het kopje thee is dat simpelweg ‘vertragen-kijken-ruiken-voelen-proeven’.
  2. een levensstijl met aandacht voor aandacht. Dat kan vele vormen hebben; er over lezen, een meditatiekussentje in het zicht hebben liggen, lezingen luisteren op YouTube, met anderen delen, op stilteweekend gaan, vertragen, compassie beoefenen en mild zijn voor jezelf en anderen, erbij blijven als het moeilijk is.

Je begint met het doen van een activiteit. Dan creëer je de context. Of juist andersom. Wat is er eerst? Een beetje een kip-ei verhaal vermoed ik. Wat ik wel weet is dat een activiteit zonder context zijn betekenis kan verliezen, en context zonder activiteit eigenlijk wat leeg is.

Wat voor beoefeningen heb jij in je leven? Wat kun jij doen om mindfulness levend te houden?

Van hebben naar zijn: identiteit

Een belangrijk deel van gewoontevorming is identiteit. Als je jezelf ziet als iemand die ‘zo is’ dan maakt dat bepaald gedrag veel makkelijker en natuurlijker. In deze blogpost gaat het over het hebben van een beoefening. Je zou nog een volgende stap kunnen zetten:

  • ik ben een beoefenaar
  • ik ben een pianist
  • ik ben een mediteerder

Hoe is dat?

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.