Supermarkt vol keuzes

Keuzestress deel 2: ben je een minimalist of een maximalist

Leestijd: 3 minuten

Het is half 8 ’s avonds. Je zit op de bank. Al een uur door de Thuisbezorgd app op je telefoon te scrollen. Is dat omdat je werkelijk spontaan bent? Houd je van én Mexicaans, én Japans, én Thais, én Amerikaans, én McDonalds, én Afrikaans? Is dit het moment om lekker te experimenten? Of weet je het eigenlijk niet wat je wil. Heb je gewoon honger en ben je te moe om te koken. Wil je die keuzes wel?

In het vorige artikel over keuzestress schreef ik over de aandachtseconomie. Met 4 manieren waarop mindfulness je kan helpen hier beter in te navigeren.

In dit artikel benader ik keuzestress op een persoonlijkere manier. Hoe ga jij met alle mogelijkheden en opties om? Minimalistisch of maximalistisch. Wat ben jij? Door dit voor jezelf te onderzoeken, krijg je een sleutel in handen over hoe om te gaan met die honderden keuzes die je hebt.

Supermarkt vol keuzes

Meer meer meer of nee, nee, nee

   Maximalisten

willen alles van een bepaald product of ervaring uitproberen. Als je van rode wijn houden, kan je heel wat tijd en energie hieraan besteden. Door wijn te kopen en te proeven. Door er boeken over te lezen, een cursus te doen. Door op wijn-vakantie te gaan. Door om te rijden om een favoriet op te halen, én nog even een nieuwe die de slijter net bij de chateau vandaan had. Het is een hobby. Een liefhebberij. Die je blij maakt.

 

  Minimalisten

beperken hun keuzes door niet op zoek te gaan naar meer. Door het te houden bij wat ze hebben. Ik ben bijvoorbeeld zeer content met de Biologische Merlot van AH. Ik ga geen andere wijnen uitproberen. Daar heb ik gewoon geen behoefte aan. Eenvoudig. Dat maakt mij blij.

 

Minimalistisch of maximalistisch per categorie

Zo gaat het ook met muziek, kleding, restaurants bezoeken, vakanties, boeken. De één wil veel, de ander weinig. Het éne is niet beter dan het andere. Gewoon anders. Waarom dan toch een artikel er over in het kader van keuzestress? Nou, het het is wél zo dat als je (onbewust) de voorkeur hebt voor meer, dat je dan sneller last krijgt van keuzestress. Zodra de sluizen open zet voor Opties – dan zal de buitenwereld je voorzien van de grote hoeveelheid keuzes.

 

Waar komt je neiging vandaan?

Het is het een persoonlijkheidskenmerk of een gewoonte? Ik weet het niet. Interessanter is de vraag hoe bewust je er van bent.

 

  • Maakt maximalisme je werkelijk blij? Of zit er een fear of missing out. Wil je stiekem indruk maken op jezelf of anderen. Is er een leegte die je vult met nieuwe ervaringen. Helpt het je onprettige gevoelens weg te drukken. Heb je misschien nog nooit nagedacht dat het ook anders kan.
  • Maakt minimalisme je werkelijk blij? Of ben je bang voor teleurstellingen. Ben je ongeïnteresseerd. Ingedut. Ben je overweldigd en durf je niet te kiezen. Of kan het je eigenlijk niet zoveel schelen, maar kan het prachtige lege witte huis dit stylisch verbloemen?

Is het dan toch een gewoonte?

Als ik om me heen kijk, en als ik naar mijzelf kijk, krijg ik soms de indruk dat maximalisme of minimalisme gewoontes zijn. Geen vastliggende persoonlijkheidskenmerken. Je doet het omdat je het altijd zo gedaan hebt. Het gaat vrij onbewust. Het lijkt goed, omdat het er mooi uit ziet. Dat is niet erg. Maar ik het kader van keuzestress vind ik dat je er voor moet kiezen. Oh, de ironie – nog een keuze maken.

Je bent natuurlijk niet 100% dit of dat. Deze indeling is maar een
zelfbedacht hulpmiddel. Misschien ben je met eten wel heel
maximalistisch, maar met kleding weer niet.

 

Open de sluisdeuren bewust

De consequentie van maximalisme is dat je je blootstelt aan heel veel
keuzes. Als je stevig in je schoenen staat is dat leuk. Als je het doet
uit nieuwsgierigheid en vreugde, maakt het je blij. Maar als je onbewust
bent, kun je je makkelijk laten ringeloren door commercie of grootse
verwachtingen. Dan voelt het stressvol.

 

En nu mindfulness

Mindful leven is bewust leven. Bewust van verlangens. Van de neiging
om onprettige gevoelens weg te duwen met ‘leuke dingen’. Zie het
oneindige aanbod van opties als prikkels van buiten. Zodat je ze kunt
onderscheiden van prikkels van binnen. Als het stiller wordt… van buiten
(telefoon en tv uit) en van binnen (met meditatie) kun je je eigen stem
beter horen. 

What to do…

Ken jezelf. Onderzoek jezelf. Gun jezelf keuzes, en geen keuzes. Kies bewust.

En jij?

Waarin ben jij minimalistisch of maximalistisch. En hoe bewust doe je dat?

Lees verder

Hoe zijn we in deze situatie uitgekomen? Dat kun je lezen in dit artikel over de aandachtseconomie.

Wat is stress. Dat lees je in dit artikel.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.