5 vormen uitgelegd – mindfulness voor nuchtere mensen (deel 1)
… je zit in lotushouding op het meditatiekussen. De klank van de gong is weggeëbd. De geur van wierook prikkelt je neus. Je hoort de klanken van Indiase muziek uit de speakers. Je daalt af in je ziel. Staat in je kracht. Zit helemaal in je linker kleine teen. Onder de paraplu van het nu. Het paarse licht stroomt door je heen. Door je wimpers heen, zie je dat de meditatiebegeleider 20 centimeter boven de grond zweeft. Wow. Dit is puur….
Neeeee…… zo gaat het dus niet in de mindfulnesstraining.
Mindfulness heeft een zweverig imago. Dat klopt niet. Om je uit te leggen waarom mindfulness zweverig lijkt maar niet is – heb ik het onderwerp in twee artikelen verdeeld.
In dit artikel ga ik in op de vorm: het meditatiebelletje, op de grond zitten, met de ogen dicht, en het vocabulair. Het tweede artikel gaat over het vermeende navelstaren. Van navelstaren naar supply chain management.
Don’t judge a book by it’s cover. Maar als je dat al gedaan hebt – voor je dit wijze advies van mij aan jou kreeg 😉 – lees dan verder…
5 mindfulnessvormen uitgelegd
1. Het meditatiebelletje
Een meditatie begint en eindigt met het een klinken van belletje. Het geluid wordt heel zachtjes opbouwt. Zo word je niet opgeschrikt. Naar verloop van tijd raak je gewend aan het belletje. Je weet dat we dan beginnen met een meditatie, of eindigen. Je gaat het associëren met rust en ontspanning. Pauze. Tijd voor jezelf. Én, het klikt zoveel beter dan dat ik zou schreeuwen HEY HALLO, HAALLLOO (we gaan stoppen). Mooi én praktisch.
2. Met de ogen dicht
Dat hoeft niet. Je kunt mediteren met de ogen open. Of half dicht. Geloken, zoals dat mooi heet. Je blik rustend op een punt 1,5 meter voor je op de grond. Waarom je ogen dicht? Er is genoeg afleiding: gedachten, gevoelens, sensaties in je lichaam, geluiden van binnen en buiten. Met de ogen dicht, schakel je tenminste de visuele prikkels uit.
3. Zitten op een kussen, op de grond
Het hoeft niet. Je kunt ook mediteren op een stoel. Liggend. Er zijn loopmeditaties (met ogen open, gelukkig), en ‘bewegen in aandacht’. Je kunt meditatief hardlopen en afwassen. Maar we beginnen zittend. Wederom, omdat dat handig is. Ik kan zo goed de instructies geven. Je komt immers om iets nieuws te leren.
Je kunt ook meditatief tuinieren. Stel je eens voor: met de groep in de volkstuin. Ogen open. Ik zou mijn stem moeten verheffen om iedereen in de groep te bereiken: ALS JE AFGELEID RAAKT GA DAN VRIENDELIJK WEER TERUG NAAR JE VIOOLTJE. MERK JE OORDEEL OVER DEZE REGENBUI OP. LAAT DE KATTENPOEP ER GEWOON EVEN ZIJN. Het kan heus, maar ’t is geen handige beginpositie. Een piloot-in-opleiding gaat ook eerst in een simulator. Dat is wat je met mediteren op de grond doet.
4. Het meditatiekussentje
Als een stoel prima is, waarom dan toch op zo’n gek meditatiekussentje? Omdat het anders is. Want met mindfulness doorbreek je de dagelijkse sleur. Je automatische piloot. De houding maakt je alert. We gaan iets nieuws doen! Daarbij, een gewoon kussen zakt in elkaar. Meditatiekussentjes zijn gevuld met stevig materiaal. Ja, ook hier een praktische verklaring.
5. Taalgebruik van meditaties
Begeleide meditaties hebben een specifiek vocabulaire. Woorden en zinnen als: misschien, eventueel, even dit even dat, als het goed voelt, wat je wil, het is prima, neem de tijd, het is oké, dat is normaal, gewoon dit gewoon dat, ik wil je uitnodigen, kun je, wil ik je vragen, ga dan, breng je aandacht naar …
Voor de één is dat fijn. Voor de ander klinkt dat een beetje wee. Maar de instructies zijn weloverwogen. Het is om je te leren op een nieuwe manier naar je ervaringen te kijken. Niet-oordelend, mild, open, nieuwsgierig, accepterend. Daarvoor heb je een nieuw woordenschat nodig. Dat helpt je de juiste houding aan te nemen.
Geen mantra’s en chanten
In mindfulness gebruiken we geen mantra’s. We zingen ook niet. Geen ohm. Dat gebeurt soms wel een in andere meditatievormen. Als je er geen zin in hebt, kun je vooraf de meditatiebegeleider vragen wat er gaat gebeuren. Maar in de mindfulnesstraining hoef je er niet voor te vrezen.
Verandert dit de zaak ?
Als ik je gerust heb kunnen stellen met bovenstaande uitleg, lees dat ook dit artikel over de vermeende zweverigheid van ‘naar binnen kijken’: van navelstaren naar supply chain management.
Ben jij nuchter? Wat zijn dan de dingen waar je met scepsis naar kijkt? Laat het achter, in een berichtje onder dit blog. Ik ben nieuwsgierig.