10 tips om toch te mediteren

Ik wil wel mediteren maar het lukt niet – deel 1: 10 tips

Leestijd: 2 minuten

Wat als je wel wílt mediteren, maar het lukt je niet?

In dit artikel vind je 10 tips om je hiermee te helpen.

Dit artikel is onderdeel van een tweeluik. Het ander artikel gaat over 5 misvattingen over meditatie die je in de weg kunnen zitten, als je wel wilt mediteren maar het lukt niet.

10 tips om toch te mediteren

Maar, allereerst:

10 tips om toch te mediteren

Voor als je wel wil, maar het niet lukt.

1. Plan: formele meditaties kosten tijd, dus moet je ze in je schema plannen. Anders gebeurt het niet. Je kunt het er niet bij doen. Je kunt het er niet tussen proppen.

2. Ken jezelf: als je weet dat je ’s avonds te moe bent of je de verleiding van Netflix niet kan weerstaan, plan ’t dan op een ander moment.

3. Begin klein: elke dag 2 minuten. Elke dag 5 minuten. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat elke dag een beetje meer zoden aan de dijk zet dan een keer per week ‘er eens goed voor gaan zitten’. (wel plannen natuurlijk, zie punt 1).

4. Kleuterincentives. Bij mij werkt een vinkje in mijn agenda. Misschien bij jou een sticker op een schema op de koelkast voor elke dag mediteren? (ik ben serieus).

5. Maak het onderdeel van je identiteit. Ik ben iemand die mediteert. Ik ben iemand die goed voor zijn gezondheid zorgt. Ik ben iemand die zich aan zijn eigen afspraken houd.

6. Doe het samen. Eén keer per week met een groep mediteren kan je een kickstart geven voor thuis mediteren. Bijvoorbeeld via Meditation Popup, Centrum voor Mindfulness, Stadsverlichting, of een mindfulnesscentrum of yogastudio in de buurt.

7. Informele meditaties tellen ook! Ook al schrijf ik vaak over het belang van formele meditaties, soms is het leven te hectisch. Bijvoorbeeld als je kleine kinderen hebt. Dan zijn de informele meditaties geweldig. Eet met aandacht, knuffel met aandacht, badder met aandacht. Dit noemen we dan wel ‘informeel’ maar dat betekent in geen enkel opzicht onbelangrijk. Sterker nog, hier gáát het om.

We mediteren niet om beter te worden in mediteren, maar om beter te worden in het leven. 

8. Wees lief voor jezelf. Als je een paar dagen niet hebt gemediteerd, of een paar weken of een paar maanden of een paar jaar. Je kunt altijd weer opnieuw beginnen.

9. Formuleer je eigen motivatie. Waarin merk je dat mediteren je leven beter maakt? Betere slaap, assertiever, ontspanning, meer overzicht, meer vriendelijkheid… Registreer het! Als houvast als het tijdelijk niet lukt, of als er ‘niks lijkt te gebeuren’.

10. Steun op wetenschappelijk onderzoek. Het boek Meditatie – blijvende effecten op lichaam, geest en hersenen van Goleman en Davidson geef een mooi overzicht, uitleg en uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek van de afgelopen 30 jaar.

Geen gewoontevorming

Gewoontevorming fascineert me. Zeker rondom goede maar lastige zaken als mediteren, gezond eten en bewegen. Ik heb er een aantal boeken over gelezen. Zelfs een artikel over geschreven. En toch constateerde ik een tijdje terug, gefrustreerd, dat mediteren na al die jaren nog steeds geen gewoonte was geworden (ondanks punt 4 en 5). Ik moest mijzelf er nog altijd toe zetten. “Wat teleurstellend” somberde ik zielig op de bank (punt 8 even vergeten).

En plots was er een moment van helderheid. Weet je wat, Heleen, het is geen gewoonte geworden. Nou én! (punt 8 weer teruggevonden) Dan doe je het gewoon zónder dat het een gewoonte is. Het is je te belangrijk om te stoppen omdát het niet vanzelf gaat (zie punt 9).

En pardoes – op het moment dat ik het accepteerde (wederom, punt 8) – het gaat zoals het gaat – ging het opeens ‘automatischer’. Dat is natuurlijk niet echt een woord. Het is óf automatisch, of niet. Tussenin bestaat niet. Maar er kwam een routine in ‘mij ertoe zetten’. Wonderlijk.

Kleine stapjes, blijkt maar weer. En goed kijken zonder te oordelen. Dan zie je altijd meer.


Lees verder in deel 2 van dit tweeluik: 5 misvattingen over meditatie die je in de weg kunnen zitten.

Vergelijkbare berichten