Mediteren voor mensen met tijd

Leestijd: 3 minuten

Hé, eindelijk tijd om te mediteren!

Of het nu bijzondere omstandigheden zijn in de wereld, een sabattical, een langverwachte vakantie…

En toch – lukt het niet.

Raar toch? Heb je alle tijd van de wereld, kun je het niet voor elkaar krijgen om twintig minuten stilte zitten om niets te doen, ten midden van het niets-doen…

Waarom is mediteren als je het niet druk hebt, moeilijker?

  1. Iets doen op een dag dat je aan het rommelen bent, is sowieso lastig. Dat geldt voor de post wegwerken, voor dat kaartje versturen, naar de recyclestraat gaan. En dat zijn nog de dingen die nuttig zijn! Mediteren is niet-doen. Je schiet er letterlijk niets mee op! Komt geen centimeter verder! – Dus, als je loopt te mopperen dat je dit zou moeten kunnen maar het verprutst: give yourself a break. Je ben een mens 🙂
  2. ‘Niet doen’ is cultureel een beetje een taboe. We willen zoveel mogelijk uit het leven halen. Je leeft toch niet om te werken, je werkt om te leven! … zeggen we levensgenieterig tegen elkaar… Dat kunstmatige onderscheid tussen werk en leven kan je opbreken als je opeens niet werkt en ‘zo veel mogelijk moet gaan leven’. Dus, give yourself a break. Je ben een mens 🙂
  3. Misschien vind je het vervelend om niet productief te zijn en verwacht je dat je ook zo’n gevoel krijgt van mediteren. Maar realiseer je dat het niet-doen in meditatie heel anders kan voelen dan beetje aanrommelen op zolder. Het is juist interessant om het verschil te onderzoeken. Want ook al doe je op een dag niet zo veel, onbewust kun je flink wat van je werkgeheugen bezig houden met plannen en proberen en wel willen en niet willen en je schuldig voelen en je schamen en jezelf veroordelen. – Mijn ervaring is dat als ik mediteer op slome dagen, ik een groot verschil voel. Er valt een druk van me af als ik op mijn kussentje zit omdat ik even niet ‘iets uit het leven hoef te halen’. Ongemerkt leg ik mezelf heel wat verwachtingen op.  
  4. Behalve dat niet-doen cultureel wat taboe is, maakt niet-doen ook zichtbaar dat ons gevoel van eigenwaarde sterk verbonden is met productiviteit. Als je niets ‘maakt’  – ook al is het gezelligheid – wie ben je dan nog. Of, waarom ben je hier? Pfff, dat zijn niet de simpelste thema’s.  
  5. We hebben onbewust een flinke boekhouding voor onszelf. Pas als we deze dingen allemaal doen, dan mogen we ontspannen. Kun je het jezelf gunnen om te mediteren als je nog niets gedaan hebt vandaag?  

Toch maar doen

Hoe ga je dan toch echt mediteren als je al een hele tijd niets hebt gedaan:

  1. Plan je meditaties op een vast tijdstip. Dit is als je veel tijd hebt net zo belangrijk als dat je een volle agenda hebt. Met een volle agenda is er geen tijd te verspillen en is er minder ‘discussie-ruis’. Echter, hoe meer tijd je hebt, hoe meer tijd om met jezelf te soebatten. Juist als je alle ruimte hebt om uit te stellen, gaat het gebeuren.
  2. Mediteer thuis op een vaste plek. Alleen. Zonder huisgenoten, en desnoods zonder de kat, als die je constant afleidt. Het is een individuele beoefening. Dit helpt ook bij het volgende punt:
  3. Realiseer je dat er geen perfecte tijd en plek is om te mediteren. Er is altijd wel iets wat je doet denken dat het niet ideaal is: geluid, te weinig gegeten, te veel gegeten, moe, vol hoofd… Juist het oefenen met ‘niet ideaal’ geeft je de ervaring dat jij dat ook dat kan! En, je ziet dat de belangrijkheid van ‘ideaal’ maar zo kan veranderen gedurende een meditatie. 
  4. Overweeg om een ‘echte meditatiehouding‘ aan te nemen. Op de grond of een ander horizontaal vlak. Ja, met een ‘echt meditatiekussentje’. Als je net begint met mediteren vind je een stoel vaak prettiger. Dan heb je ruimte voor je benen en ondersteuning van je rug. Maar als zitmeditatie je voorkeur heeft, kies dan voor de grond. In kleermakerszit, lotushouding of op je knieën. Als je heupen ietsje hoger zijn dan je knieën kun je op een ontspannen wijze rechtop zitten. Door toegewijd te zijn in je houding, geef je jezelf het signaal dat dit belangrijk is. Je lichaam onthoud dit heel snel. En daarmee maak je het jezelf een stuk makkelijker. 
  5. Doe voorafgaand aan meditatie een klein klusje. Het gevoel iets bereikt te hebben, kan je helpen jezelf toe te staan om te oefenen met niet-doen. Ook al is het even iets naar de keuken brengen of de planten water geven. –  Of, zet een gek liedje op en dans een een paar minuten. Ook daarmee kun je de overgang maken.
  6. Kijk of het helpt om elke dag hetzelfde te doen. Experimenten met verschillende oefeningen kan soms een manier zijn om uit te stellen. Je creëert er een extra hobbel mee. Door een tijd lang dezelfde meditatie te doen, geef je jezelf duidelijkheid. 
  7. Overdrijf niet. Tenzij je het heel intentioneel doet :-). Ook al heb je alle tijd, 10 minuten per dag is heel mooi. Het hoeft echt niet 2×45 minuten.

Heb jij nog aanvullingen op deze punten?


Meer tips en artikelen over mediteren:

Vergelijkbare berichten

2 reacties

  1. Bedankt voor je nuttige tips over meditatie. Het wennen aan het niets doen was niet zo moeilijk voor mij. Ik was aanvankelijk heel erg bezig met mijn zithouding. Ik moest en zou in de kleermakerszit en dat was aanvankelijk helemaal niet ontspannend. Het heeft even geduurd maar daar heb ik ook rustig aan kunnen wennen.

    1. Heleen schreef:

      Hoi Isabel, wat fijn dat je de de tips nuttig vind. En ook leuk dat je deelt dat het tijd kost om een houding te vinden! Of het een kleermakerszit is, of iets wat beter past. ‘Het heeft even geduurd’ is goed op te horen. Ook al geef ik zelf de mindfulnesstraining, deze woorden kan ik zelf ook weer goed gebruiken :-).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.