Stop maar met mediteren

Leestijd: 3 minuten

Er is geen meditatiepolitie aan wie je je moet verantwoorden. Je krijgt geen kortingsbon voor de Efteling als je je eerste 10 uur aantikt.

Wederom een artikel rondom het thema ‘ik wil wel mediteren maar het lukt niet’. (Het wordt onderhand een serie).

Ik kom mensen tegen die wel willen, maar die niet doen. Soms heb ik dan de neiging lekker bout te reageren: stop maar. Niks voor jou, blijkbaar. Jammer dan.

Hoe ik hier bij deze nogal demotiverende reactie uit, lees je in dit artikel. En misschien denk jij na afloop ook wel: ik kap ermee.

Waarom zou ik mediteren?

Een goede vraag om wat tijd aan te besteden. Want mediteren is soms heel goed en fijn en effectief of nodig of behulpzaam. Maar voelt ook wel eens onbegrijpelijk, zinloos, vaag en onprettig.

Als je op die minderen momenten toch niet het bijltje erbij neer wilt gooien, kun je wel wat motivatie gebruiken. Twee soorten:

Beweegredenen: eigen en geleend

  1. Redenen gebaseerd op eigen ervaring. Je weet dat je door meditatie meer aanwezig bent, minder oordelend, gefocuster, helderder, uitgeruster, vriendelijker… Je hebt ’t ervaren. Was er zelf bij.
  2. Redenen gebaseerd op ervaringen en bevindingen van anderen: wetenschappelijk en anekdotisch bewijsmateriaal.

De eerste is natuurlijk ideaal. Als je positieve effecten ervaren hebt, dan ‘heb je een reden‘ om door te gaan. Slim is om dat op te schrijven. In een brief of mailtje aan jezelf. In een hoekje van je agenda.

Put je voornamelijk uit externe bronnen (wetenschap of verhalen van anderen) – dan kan het op de langere termijn lastig worden. Jij bent niet een ander. Nogal een open deur, maar niet eentje om aan voorbij te gaan. Jouw ervaring is belangrijker dan al die prachtige wetenschappelijke bevindingen en spectaculaire verhalen. – Wat je dan kunt doen? Lees nog even door.

Is je eigen verhaal dogma geworden?

Nu kan het zijn dat je soms wel mediteert maar het lijkt niets op te leveren. Je kijkt al regelmatig met een schuin oog naar je motivatie. Die brief of krabbel. Maar ’t zegt je eigenlijk niets (meer). Dan is het moment om eerlijk te zijn: is het een leerstelling geworden? Mooi idee, maar niet meer levend?

Wat dan?

Zelf merk ik dat ik onrustig word als mijn argumenten begint los te zingen van mijn werkelijkheid. Bang op ‘erin te trappen’. Bang om een ‘geloof’ over te nemen van een ander.

Voor mindfulness is geen geloof nodig

Het is belangrijk te weten dat er voor mindfulness geen enkel geloof nodig is.

  1. Er is meer dan genoeg wetenschappelijke onderbouwing van wat mindfulness met de hersenen doet, en wat de effecten zijn voor beoefenaars op korte en lange termijn.
  2. Het hele idee van mindfulness is dat je met een frisse blik kijkt naar wat er is. Voorbij concepten en gedachten. Je ervaring van het hier-en-nu is elke keer weer anders. Want niets blijft hetzelfde. Aannames zijn daarom niet nodig. Die zitten alleen maar in de weg als je met een open blik wilt zien wat er gaande is op dit moment.

Wat je kunt doen als je eigen motivatie op een leerstelling is gaan lijken? Onderzoek! Gooi het open. Keer terug naar de Frisse Blik. (in dit artikel wordt Frisse blik, en de zes andere houdingen uitgelegd). Stel je open voor wat er op dit moment naar voren treed. Misschien geeft het je wel een nieuwe, meer passende motivatie.

Geef effect? Kappen!

Maar:

Als je geen effect merkt: stop er mee! Stop met mediteren. Zeg tegen jezelf: waarom zou ik! Ik heb er toch niets aan! Ik kap er helemaal mee.

Delete Headspace van je telefoon, geef je meditatiekussentje weg.

en dan… je reactie…

Stop. Niks voor jou. Helaas. Loopt maar door. Er is hier blijkbaar niets te halen.

Wat is daarop je reactie?

  • totale ontspanning: hé… ik hoef niet… heerlijk… ’t is oké. (ik ben oké)
  • opluchting: hé, ruimte voor iets nieuws… bruisende energie!
  • krachtig protest: Ja Máár – zei zeiden dat het goed voor me is, ik doe het vast fout, als ik opgeef dat ben ik een faal…
  • zacht, klein protest: ja maar – wat moet ik anders, het moet anders…
  • alsof er iets van je afgepakt wordt… hé, Heleen, dat bepaal jij niet!
  • … nee, ik wil toch niet stoppen… KweetHetNietMaarIkMoetHierTochIetsMee
  • vul aan…

The thing behind the thing behind the thing

Je reactie geeft bruikbare informatie. Wat zit er achter je ‘wel willen maar niet doen’? Is het…

  • bang om je eigen pad te kiezen?
  • ambitie?
  • afgunst of hebberigheid (zij wel… dan ik ook)?
  • wanhoop?
  • besluiteloosheid?
  • vertrouwen?
  • intuïtie?

Geef je reactie alle ruimte. Oordeel niet over de gedachten of de gevoelens. Neem de tijd. Je hoeft er niet meteen iets mee te doen.

Na een tijdje wordt het vanzelf duidelijk. Wel. Niet. Misschien zoeken naar een geschiktere vorm? Vind je eigen pad. Jouw eigen mindfulness.


Aansluitend: Waarom je niet hoeft te mediteren om mindful te zijn.

Vergelijkbare berichten