7 dingen die te halen zijn in de Zijn-Modus

Leestijd: 2 minuten

Waarom toch in het hier-en-nu zijn? Die vraag krijg ik wel eens. Tja, dat kun je het beste zelf ervaren en beoordelen. Je hoeft niemand op zijn blauwe ogen te vertrouwen.

Maar, ik ben niet voor niets mindfulnesstrainer geworden – ik vind er hele mooie dingen. Vandaar, hier een lijstje met wat ik haal in de zijn-modus.

Uitleg over wat de zijn-modus is, vind je hier: Mindfulness, de basis: doe- en zijnmodus.

Rust

Je hoeft nergens heen. Je hoeft niets te veranderen aan dit moment. Even niet met de toekomst bezig. Want dit ieniemienie-momentje is oké. Eindelijk rust.

Verrassingen en verwondering

Als je met geduld en een frisse blik dit moment beleeft, kan er maar zo iets leuks gebeuren. Je zit in de tuin en merkt een lief vogeltje op. Je proeft dat je lievelingsthee nog een smaakje heeft.

Ontvangen

Dit moment is er al, en daar hoef je hélémáál niets voor te doen. Het komt naar je toe. Vooral als je altijd bezig bent om het gezellig of leuk te maken, kan het bevrijdend zijn om te ervaren wat er al is als niets toevoegt aan ’t moment.

Helder zicht

Eenvoudige dingen zijn bijzonder complex. Bijvoorbeeld, de adem! Wauw.

of

Ingewikkelde dingen zijn eenvoudig. Pfff. Bijvoorbeeld… ’t leven!

Levenslust

Zin om weer te gaan doen. Zien wat er allemaal al is en even van een afstandje kijken, geeft je energie om mee te doen. Om je te verbinden met alle dingen om je heen; mensen, dieren, groen, van alles.

Zachtheid

In de zijn-modus accepteer je de dingen zoals ze zijn. Ook jezelf. Inclusief de vermoeidheid of de twijfel, je verleden of je zorgen voor de toekomst. Door ’t niet af te wijzen kan het een beetje bedaren.

Waardering en dankbaarheid

Het hier-en-nu is soms zó vol en zó levendig, dat als je er bent – je niet meer begrijpt waarom je ook al weer zo krampachtig ergens anders wilde zijn.

Een visuele presentatie van de Doemodus en Zijnmodus vind je in deze blog: De Doe-modus en Zijn-modus in Beeld

Vergelijkbare berichten