CursusOfTraining

Is mindfulness een cursus of training

Leestijd: 3 minuten

CursusOfTraining

Als het gaat om het aanleren van mindfulness, worden de woorden cursus en training allebei gebuikt. Waarom is dat zo? In dit stuk ga ik op opzoek naar de betekenis van die woorden. En lees je hoe het nu zit met mindfulness. Dan zijn er geen misverstanden meer.

Wat is een cursus

In het woordenboek vind ik bij het woord cursus ‘een reeks lessen’. Met ‘lessen’ wordt bedoelt: vermaning, raadgeving, bijeenkomst waar onderwezen wordt, dat wat geleerd moet worden. Het woord vermaning laat ik achterwegen. Leren heeft 2 componenten: vaardigheid krijgen in iets, én in het geheugen opnemen. Het deel ‘vaardigheid krijgen in iets’ – dat is van toepassing op mindfulness. Het is een vaardigheid.

Bij het woord cursus is het cognitieve aspect, het denken, ook belangrijk. Ik denk daarbij aan het overdragen van informatie. Daar kan mee geoefend worden, zodat je het je eigen kan maken. Maar desalniettemin is er een nadruk op zenden en ontvangen van informatie. Er wordt onderwezen. Van leraar naar leerling. Van boven naar beneden. Van hoofd naar hoofd.

Wat is een training

Het woord training wordt in het woordenboek omschreven als ‘in training zijn’ – wat verder verdiept wordt met ‘oefenen’. Oefenen is voortdurend met iets bezig zijn, bekwaam maken door herhalen. Hier gaat het dus om doen en herhalen. Oefenen, ervaren, begrijpen – en de cirkel gaat opnieuw. In doen en herhalen staat niet de informatieoverdracht centraal. Het is leren vanuit de ervaring. Dat is waar het om gaat. Dit gaat overigens vanzelf. Ik denk dat je niet niet kunt leren van ervaring.

Trainen als dapperheid

Ik zelf ervaar trainen ook als dapper zijn. Je doet een oefening die óf helemaal nieuw is, en je weet niet wat precies zal gebeuren. Óf je doet hem opnieuw om beter te worden dan je was. Dat laatste is soms eng, want dat kan tegenvallen. En als je iets doet, kan het simpelweg anders uitpakken dat je verwacht had. Pas je dan je verwachting aan, of ga je terug naar het begin om de oefening nog een keer te doen? Of allebei. Dat is leren uit de ervaring.

Mindfulness is zonder twijfel een training

Mindfulness is leren vanuit de ervaring. We komen 8 keer bij elkaar in de groep. Maar een groot deel van de training doe je thuis, zelfstandig. En dat wat je thuis doet is oefenen. Niet lezen, niet luisteren, niet studeren. Je krijgt een werkboek mee. Daarin staan ook teksten die je kunnen ondersteunen. Ze verklaren nader wat je misschien hebt ervaren. Of het is een onderwerp dat we in de bijeenkomst hebben behandeld.

In de bijeenkomsten gaan we ook oefenen. Sterkter nog, de avond begint niet met praten, maar met een oefening. Er is in elke sessie een stuk educatie, maar dat is ter ondersteuning van je ontwikkeling. Er is geen theorie waar we ‘naar toe werken’, het is andersom. Vanuit de ervaring komen er thema’s bovendrijven. Soms helpt theorie die beter te begrijpen. De Mindfulness Based Stress Reduction is echt een training. Oefenen, oefenen, oefenen.

Niemand heeft ooit piano leren spelen door er een boek over te lezen – Edel Maex

CursusOfTrainingGebruik van het woord

Ik gebruik de woorden cursus en training allebei. Voor de afwisseling. En ook omdat niet iedereen zo’n strak onderscheid maakt, dat het echt wat uitmaakt. Cursus is een Nederlands woord en dat kan verschil maken in een zoekmachine als Google. De woorden mindfulness en training beslaan de hele Engelstalige wereld. En, ik moet toegeven, het het woord training me soms doet denken aan sport. En ik ben niet zó sportief dat dat een positieve associatie heeft 🙂 . Zo, nu is het wel heel persoonlijk geworden.

Mindfulness begint met de training

Mindfulness is natuurlijk niet een training alleen. Het begint met de training. Daarna is het gewoon onderdeel van je dagelijks leven. Een kwaliteit van aandacht, een manier van zijn en werken. Maar het oefenen, dat blijft. Daarom noem ik mindfulness ook een beoefening.

Jouw ervaring

Denk eens na over hoe jij dingen geleerd hebt. De cursussen of trainingen die je hebt gedaan. Was je opleiding gefocused op leren of op oefenen? Wat heeft je voorkeur, en waarom?

Lees verder over het waarom van de training hier.

Weer even uitzoomen en lezen over wat mindfulness in z’n geheel is doe je hier.

Vergelijkbare berichten