Hoe ervaar jij het hier en nu?

Leestijd: 2 minuten

Iemand vroeg mij eens: als ik hersenloos, niet denkend, voor me uit zit te staren op de bank – is dat dan mediteren? Goede vraag, en het antwoord is gelukkig heel simpel. Thich Nhat Hanh heeft het kort en bondig beschreven, verderop in dit stuk. Soms lijken dingen op mediteren, omdat ze heel ‘in het moment’ zijn. Of heel passief, zoals in de openingszin. Maar toch zijn ze het niet. In dit artikel beschrijf ik het verschil, en waarom je dit moet weten.

Hier en nu?

Regelmatig wandel ik door de stad. Ik kijk dan naar de gebouwen, de architectuur, de grachten, de drukte, de mensen. Ik geniet. Sommige gebouwen vind ik heel mooi, en anderen heel lelijk. Dan begrijp ik niet dat er een architect is die dat vormgegeven heeft. Ik kijk intens, analyseer en vind er van alles van. Ik ben helemaal in het hier en nu.

Verdrietig zit ik op de bank. Huil tranen met tuiten omdat een slecht bericht me echt pijn doet. Ik laat me helemaal gaan want – dat komt goed uit – ik ben thuis en alleen. En daarna voel ik me vast beter.

Mijn agenda is boordevol, ik ren van hot naar her. Op het meditatiekussen heb ik eindelijk tijd om even rust na te denken. Binnenkort ga ik een een nieuwe keuken uitzoeken. Dit is hét moment om eens lekker te fantaseren.

Deze momenten was ik helemaal in het hier en nu. Ik ging er helemaal in op. Maar is dat wel hetzelfde als mindful zijn? Niet helemaal. Wat er bedoelt wordt met het ‘hier en nu’ in mindfulness lees je in de woorden van Thich Nhat Hanh.

Wat is mediteren

Een meditatieleraar kreeg de volgende vraag voorgelegd: “Welke meditatie beoefenen u en uw leerlingen?”
Hij antwoordde: “We zitten, we lopen en we eten.”
De vragensteller merkte op: “Maar mijnheer, iedereen zit, loopt en eet.”
De leraar vertelde hem: “Als wij zitten, wéten we dat we zitten. Als we lopen, wéten we dat we lopen. Als wij eten, wéten we dat we eten.”

Thich Nthat Hanh

Beleven versus weten dat je iets beleeft. In mindfulness en meditatie beoefen je de laatste. Dat maakt je veerkrachtig. Want het helpt je niet meegesleurd te worden in nare gebeurtenissen of emoties. En de mooie momenten? Die mis je niet meer. Die worden groter. Je hebt een geluksgevoel, én het besef dat je van je geluksgevoel. Dubbelop.

(en het simpele antwoord op de vraag aan het begin van dit artikel: nee.)

Het belang van het verschil

Waarom je het verschil moet weten? Zodat je weet waar je aan begint met mindfulness. Het is anders dan je misschien gewend bent. Of verwacht. Opgaan in de flow van dans, sport, werk of muziek is prachtig en waardevol. Maar het is ook iets wat je niet altijd kan ‘regelen’. Het overkomt je. En het is vluchtig. De meditatietechniek in mindfulness is niet gericht op een trans, een gelukzalige of ontspannen toestand, een leeg hoofd. Dat is net zo goed een vluchtige, en vluchtende toestand. De meditatietechniek in mindfulness is aandacht en opmerkzaamheid voor dit moment. Het bewustzijn van de situatie (positief of negatief) in het hier en nu. Het is daarmee subtieler. Minder spectaculair. Maar de intensiteit is er niet minder om.

En jij?

Denk er eens over. Heb jij wel eens een gevoel van ‘hier en nu’ waarin je helemaal opgaat in wat je doet? En voelt dat anders dan als je juist heel bewust bent van het ‘hier en nu’ – zonder dat je erin verdwijnt?

Mijn koningsdag dit jaar benaderde ik ook vanuit dit idee. Hier lees je verder.

Weer even uitzoomen en lezen over wat mindfulness in z’n geheel is doe je hier.

Vergelijkbare berichten