Heb jij deze Schijnbaar Onschuldige Overtuigingen?

Leestijd: < 1 minuut

Een lijst met Schijnbaar Onschuldige Gedachten. Welke gedachten herken je?

Automatische schijnbaar onschuldige gedachten

 • Je leeft maar één keer
 • Ach, één keertje maakt niet uit
 • Morgen pak ik het op!
 • Zometeen
 • grinnik – Ik heb gewoon gelijk – grinnik
 • Ja, maar ik heb hier ervaring mee
 • Alles of niets
 • Als ik het niet goed kan doen, dan doe ik het liever helemaal niet – trots geactiveerd –
 • Ik verdien het!
 • Ik mag doen wat ik wil 🙂
 • Zo zorg ik voor mezelf
 • Familie is belangrijk
 • Je wilt wel genieten
 • Vorige keer lukte het niet, kijk maar (laat bewijs zien)
 • Ja, leuk als ik er tijd voor heb
 • Ik doe het als ik er goed voor kan gaan zitten
 • Het moet wel zinvol zijn
 • Ontspannen is belangrijk
 • Ik hou van mezelf

Een gedachte leidt tot een gevoel

Wat is onschuldig? Deze gedachten lijken vrij neutraal. Positief zelfs. Feitelijk. Wijs. Hoe bepaal ik dat ze niet onschuldig zijn? Door te observeren wat voor gevoel je ervan krijgt en hoe je je er door gedraagt.

Als ik denk …… dan voel ik me ….

Het zijn soms niet de meest negatieve of destructieve gedachten die leiden tot on-behulpzaam gedrag* Die extra koekjes, of Netflix afleveringen, snoozen op zaterdagochtend, een boek of borrel.

Het is altijd context afhankelijk.

Jij bepaald zelf wat on-behulpzaam gedrag is. Dat is namelijk afhankelijk van de situatie en je leven. Iets wat vroeger behulpzaam was, hoeft nu niet meer zo te zijn. Dit bepaal je eenvoudig met de vraag: is het in lijn met hoe ik wil gedragen?

 • Ja: behulpzaam.
 • Nee: on-behulpzaam.

Automatisch en comfortabel onopmerkelijk

De gedachten in de lijst hier boven kunnen heel ongemerkt voorbij schieten. Nauwelijks op te merken. Ze zitten als oude gympen, zo comfortabel! Ze lijken gewoon helemaal waar! Misschien zijn ze ook wel waar…. maar… helpen ze je echt?

Veranderen is lastig. Het is niet makkelijk om te zien waarom we zo vast zitten. Misschien zit het h’m wel in die automatische neutrale-maar-niet-zo-neutrale gedachten.

Als je iets herkent in de lijst hierboven, vraag ik je nieuwsgierig te zijn. Hoe voel ik me door die gedachte? En wat voor acties doe ik, als ik me zo voel?

Vergelijkbare berichten