Studiemateriaal

Marie Kondo en mindfulness

Leestijd: 3 minuten

Does it sprak joy? Die vraag stel ik mij als ik het boek van Marie Kondo in mijn hand houd. Ja, is het antwoord. Nog steeds. Twee jaar terug heb ik mijn hele huis geKonMariet ( = opgeruimd) en, echt waar, het is netjes gebleven. Iets wat ik als ‘sloddervos’ nooit voor mogelijk had gehouden. Ik voel joy.

Er is overlap

Maar dit is toch een mindfulnessblog? Wat heeft een opruimgoeroe hiermee te maken? Er is overlap. Voor mij is KonMarie een beoefening van mindfulness.

De titel is ‘The life-Changing Magic of Tidying Up’. Is het echt Life-changing? Voor mij wel. Dat wat ik ervaren hebt, wat ik weet… kan ik niet meer on-weten. KonMarie gaat voor mij over het ervaren van je spullen en omgeving en je relatie ertoe. Net als mindfulness. “it’s all about relationality”

Het effect van ‘does it spark joy’

De vraag “does it spark joy?” levert geen logisch antwoord op. Geen analyse. Bijvoorbeeld met boeken: In de Naam van de Roos stond al 10 jaar in mijn kast. Bij het vastpakken ervoer ik geen vreugde, maar zwaarte: moet ik ook nog lezen. Ook al lijkt het me een mooi verhaal. Toch gaf het me een stressgevoel. Het deed me denken aan al die klassiekers waarvan ik vind dat ik ze moet lezen, maar waar ik eigenlijk helemaal geen zin in heb. Dit boek gaat weg.

Mickey Mouse History and Other Essays on American Memory, is een boek dat mijn hart een sprongetje doet maken. Niet logisch. Ik ga het waarschijnlijk niet herlezen. Het is zo obscuur dat ik het niemand kan delen. Maar het brengt me terug naar een tijd dat ik American Studies deed, dat ik mij liet betoveren door nieuwe werelden. Het is onderdeel van een stuk geschiedenis waar ik heel blij van wordt. Dit boek blijft.

De helderheid van ervaren

Door op deze manier al je spullen te ‘behandelen’ worden de verhalen die eromheen hangen helder. Zowel de geschiedenis van het voorwerp, als de toekomst die je er voor hebt. Dat zijn gedachten. Daarbij volgt al snel een gevoel. Zwaarte, vreugde, dankbaarheid, vermoeidheid of juist energie.

Hier-en-nu

De vraag “does it spark joy” gaat inherent over dit moment. Het is verfrissend om op deze wijze je tot je spullen te verhouden. Het laat de context die een ding omgeeft, iets naar de achtergrond gaan. Je ervaart wie je bent, of wilt zijn op dit moment. Soms kan er zelfs een afkeurende gedachte zijn over hoe je bent op dit moment: ik ben toch iemand die dit boeken zou moeten willen lezen…. (maar ’t is gewoon niet zo).

Het gevoelsleven van sokken

Waar ik heel wat honende opmerkingen over hoorde: Marie Kondo’s ideeën over het ‘gevoelsleven’ van levenloze objecten. In onze westerse cultuur lachen we daarom. Een paar sokken heeft geen gevoel, pffff. In Japanse cultuur is daar meer ruimt voor. Marie beargumenteerd dat je sokken niet in een bolletje op opbergen, of – the horror – geknoopt. Nee, je moet ze op elkaar leggen en zachtjes opvouwen. Zo kunnen de sokken – als ze niet de hele dag tussen je voeten en de benauwde schoenen geplet worden – rusten en ademen.

Nu begrijp ik dat dit voor veel mensen een brug te ver is. Maar ik moet er om glimlachen. Het geeft mij namelijk een nieuw perspectief. Een frisse blik. Stel je voor dat we dode objecten vaker zou zouden benaderen? Dat we vanuit ‘hun perspectief’ kijken. Ze bedanken voor hun trouwe dienst. Dat vind ik verrijkend.

Niet materialistisch genoeg

Een bekende klacht: dat we in de westerse wereld te materialistisch zijn. Maar, eigenlijk zijn wel niet materialistisch genoeg. We waarderen materiële zaken niet echt. Kennen ze geen gevoel of bestaansrecht toe. Zien ze over het hoofd. Als we materialistischer zouden zijn, zouden we beter voor onze spullen zorgen. Zorgvuldiger met ze omgaan.

Bijna automatisch, zo werkt het bij mij tenminste, heb je – als je je spullen waardeert – er ook minder van nodig. Is je wel eens opgevallen dat als je één lippenbalsem hebt, dat je die nooit kwijt bent. En als je er vijf hebt, dat je ze altijd kwijt bent…

Zelfkennis

Opruimen volgens de KonMarie-methode is een weg van zelfkennis. Wat is er in dit moment gaande. Wat is er in mij gaande. Wat vind ik dat ik moet zijn, en wie ben ik werkelijk. Jouw ervaring doet er toe. Je moet er wel een beetje lef voor hebben hoor, om zo eerlijk te zijn.

Ik heb heel wat oud studiemateriaal weggegooid (wel eerst gescand) omdat het me vasthield in een tijd die voorbij is. Een fijne tijd, die me toch sombere gevoelens geeft omdat ik niet wil dat het voorbij is. Maar het is wel zo. Nou, daar is mijn huis geen opbergplek voor. Ik wil nu leven, niet in een gelukkige geschiedenis.

Voor de oplettende lezer: het verschil tussen Mickey Mouse History en deze stapel aantekeningen? Weet ik niet… Maar ik schreef al dat dit geen logisch proces is.

Studiemateriaal

Jouw spullen

Hoe is dat bij jou? Vind je het fijn om je te omringen met spullen. De verhalen, de herinneringen en dromen die erbij horen? Of hou je van een leeg huis. Is dat dan omdat alles mogelijk is?

Er is nu een Netflix serie over Marie Kondo. Gelukkig heb ik Netflix nog niet gekomariet 🙂 . Ik ga binnenkort kijken.  

Omdat er nu – door de Netflix serie – opeens zoveel consternatie is, vind ik ook mooie artikelen op ’t internet. Voor verdieping:


Ter info: aspecten van de KonMarie-method

  1. opruimen per categorie (niet per kamer of kast) met een goed doordachte volgorde van categorieën
  2. in één keer alles goed doen (niet elke dag 10 minuten)
  3. alle spullen verzamelen op één plaats, yes uit de kasten halen, en (letterlijk) vasthouden (en besluiten)
  4. focus op wat je wilt houden/wat vreugde geeft. Niet op wat je weg moet gooien
  5. doe het één keer goed, en dan hoef je het nooit meer te doen

Bovenstaande bol.com link is een affiliate link. Als je via deze link koopt bij bol.com krijg ik een heel klein percentage. Dat kost jou niets. Als je dit niet wilt, kun je zelf naar een webwinkel gaan en de titel intypen.

Vergelijkbare berichten