Nieuwjaarsvoornemens en de Frisse Blik van mindfulness

Leestijd: 3 minuten

Het is besloten. Ik heb me ingeschreven voor een 5k. Op 2 maart ga ik 5 kilometer hardlopen. Na vele jaren heb ik het ja-maar/ja-maar/ja-maar van mij afgeschut, en zeg ik : ja, en… stel je eens voor. De oefenrondjes rond de Amstel noteer alvast ik in mijn agenda.

Nieuwjaarsvoornemens en optimisme in de lucht

Op 1 januari is er een luikje dat opengaat. Collectief zeggen we: het kan wel anders. Doelen worden geformuleerd, plannen gemaakt. Of er iets van terecht komt? Waarschijnlijk niet. Maar met z’n allen laten we het pessimisme even los om te denken… stel je voor. Er hangt een optimisme in de lucht.

Waarom is een nieuw begin toch zo optimistisch? Is dat omdat er de mogelijkheid is dat het goed zal gaan?

Je expertise loslaten

Wat voor een frisse start nodig is, is het oude (bewezen?) los te laten en je te openen voor nieuwe mogelijkheden. Wat je eigenlijk loslaat is expertise. ‘Weet ik al’. ‘Been there, done that (didn’t work)’. We zitten vaak zo vast in onze ideeën of meningen over ‘dit is goed en dat niet’. Of: ‘zo moet het er uit gaan zien’.

Als je leven lekker loopt, kun je wel eens denken: ik weet hoe het moet. Als het leven een puinhoop is denk je: ik weet niet hoe het moet of ik weet hoe het niet moet. In beiden gevallen denk je dat je expert bent (of dan nou wenselijk is of niet). En sta je niet open voor nieuwe mogelijkheden.

Frisse Blik

Je mening over hoe ’t moet zijn

Stel je eens voor dat je je mening over je partner, je kind, collega, los kunt laten. Dat je niet verwacht hoe ze zijn: zoals jij wilt, zoals ze vorige week of twee jaar terug waren. Dat je ’t open laat. Als je geen verwachting hebt van gewenst gedrag, lost het idee van geslaagd/gefaald op. Zonder oordeel kun je zien hoe hij of zij écht is, in dit moment.

Stel je eens voor, dat je zo’n houding naar jezelf kunt cultiveren?

Geen mening over hoe het moet zijn: Frisse Blik

Dat is wat in mindfulness een Frisse Blik genoemd wordt. Of, beginners mind. Het is een houding waarin je elk moment benadert als zijnde helemaal nieuw en uniek. Vol mogelijkheden. Het kan alle kanten op. Jij weet niet welke het gaat worden. Controle heb je niet, je kunt alleen verwonderd aanschouwen wat zich ontvouwd. Je ontvangt. Want met zo’n houding gaat er niet om wat jij brengt, maar wat het moment biedt. Het onverwachtse, het onvoorstelbare.

Een frisse blik is niet, zoals een nieuwjaarsvoornemen, gericht op een bepaalde uitkomst. Het is daarmee misschien minder optimistische, alles kan – dus ook wat je niet wilt – maar het is wel veel opener.

Van moment tot moment

Dit kun je alleen in dit moment doen. Een verwachting van een bepaalde uitkomst, trekt je direct uit dit moment, naar de toekomst.

Hoe kun je met een frisse blik aanwezig te zijn in dit moment? Eenvoudig:
    1. aanwezig zijn
    2. in dit moment

Frisse Blik als levenshouding

Met mindfulness en meditatie oefenen je die vaardigheid. Steeds weer wakker te worden uit een gedachtenstroom. Steeds weer terug te keren naar dit moment. Als je hier aanwezig kunt zijn, laat je de toekomst even voor wat het is.

De optimistische geest van 1 januari is een voorproefje, een monstertje van wat een continue houding van Frisse Blik je kan brengen. Aandacht voor wat er nu is, en ruimte voor wat er allemaal nog gaat gebeuren.

En nu jij

Op welk gebied zou jij je expertise willen loslaten? Om je open te stellen voor wat er is, in plaats van hoe het zou moeten zijn. Waar wil jij Frisse blik betrachten? In je werk? In je relatie met je kinderen, je partner of collega’s


Frisse blik in Amsterdam? Check deze verborgen pareltjes: Mindful zijn in Amsterdam doe je hier (6 prachtige verborgen plekjes)

HuisMarseille

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.