Uit je hoofd, in je leven
Wil je leren…
- minder verstrikt te raken in gedachten en gevoelens
- de signalen die je lichaam geeft goed te herkennen
- automatische reacties te herkennen en daar beter mee om gaan
- je emoties herkennen en er op een ontspannen manier mee op te reageren
- op een effectieve manier met gevoelens van somberheid of stress om te gaan
- je mentale (veer)kracht te vergroten waardoor je beter met lastige situaties kunt omgaan
- op een vriendelijke, open manier aanwezig zijn in je leven en meer genieten van de goede dingen
Dit kun je leren in de individuele 8-weekse mindfulnesstraining.
Hoe het werkt
We plannen 8 sessies van 1 uur, een keer per week, op locatie in Amsterdam, of virtueel via Zoom.
Dit zijn de check-in momenten. We sparren over hoe het gaat met je beoefening en waar je tegenaan loopt. Doen oefeningen. En er komt theorie aanbod. Zo kun je je eigen ervaring met mindfulness beter begrijpen en van daaruit verder.
Je ontvangt hand-outs en audio-bestanden om mee te oefenen.
Daarmee ga je thuis aan de slag.
We doen meditaties, eenvoudige yoga en oefeningen uit de cognitieve gedragstherapie.
De training is geen therapie. We duiken niet in problemen om ze op te lossen, maar je leert vaardigheden om er mee om te gaan. Het kan wel zijn dat er issues naar boven komen. Daar mindful mee omgaan, doen we dan samen.
Het programma
- De automatische piloot
- Omgaan met obstakels
- Omgaan met grenzen
- Wat is stress, wat doet stress
- Bewuste respons
- Gedachten zijn geen feiten
- Voor jezelf zorgen
- Toepassen wat je hebt geleerd
Thuis oefenen staat centraal
Thuis oefenen is een belangrijk onderdeel van je training. Je krijgt hiervoor hand-outs en audiobestanden.
Met de informele oefeningen integreer je mindfulness direct in je dagelijks leven. Met de formele oefeningen – de meditaties – train je je mindfulnessvaardigheden als concentratie, aandacht, opmerkzaamheid en vriendelijkheid.
Jouw eigen ervaring met de oefeningen is het materiaal waarmee je werkt in de training.
Waarom deze training?
Je kunt mindfulness en meditatie op vele manieren leren. Erover lezen. Met een app op je telefoon mediteren. Een stilteweekend, of een meditatieretraite doen. Je bij een meditatiegroepje aansluiten. Een workshop volgen. Stuk voor stuk waardevolle routes.
Waarom dan 8 weken investeren in deze training?
Omdat je dan in één keer kaar bent.
Je komt hier niet terecht als het leven lekker loopt, als alles meezit en de zon elke dag schijnt. Je hebt een probleem – hoe levensgroot of onopvallend ook – en je weet niet meer hoe je ermee om moet gaan. Begeleiding is dan wat je nodig hebt. Niet meer alleen, maar samen.
Mindfulness is nieuw*, en anders. Iets nieuws leren waarbij je niet meteen resultaat ziet, dat vraagt doorzettingsvermogen én ondersteuning. Die krijg je met een evidence based programma en goed opgeleide, ervaringsdeskundige, trainer.
Wat de training je geeft
- Regelmaat – elke week een gesprek, elke dag huiswerk
- Een einddatum – ja, het is veel thuisbeoefening, maar voor 8 weken is dat te overzien
- Stok achter de deur – huiswerkschema’s en materiaal, en elke week de check-in om je ervaringen te bespreken, zodat je je op jouw tempo verder kan ontwikkelen
- Een programma waarvan de onderzoeksresultaten veelbelovend zijn én wat aangepast kan worden op jouw individuele behoefte
- De trainer – iemand die zelf mindfulness beoefend en bestudeerd en daardoor de valkuilen en obstakels kent, én weet wat het je kan brengen
Wat jij meeneemt: commitment, nieuwsgierigheid en bereidheid te leren.
Data en tarieven vind je op de pagina Agenda.
*mindfulness is gebaseerd op Oosterse meditatie en Westerse cognitieve psychologie. De Oosterse technieken zijn eeuwenoud, maar combinatie van Oosters en Westers is nieuw en geheel toegesneden op hoe wij denken en leren.
De volgende stap
Maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend consult.
De ontwikkeling van i-MBCT
i-MBCT staat voor Individuel Mindfulness Based Cognitive Therapy. De MBSR/CT mindfulnesstraining is van oorsprong een groepstraining. Om mindfulness ook in één op één te kunnen aanbieden, hebben Maya Schroevers en Joke Fleer van het Universitair Medisch Centrum in Groningen – een aangepast programma ontwikkeld en wetenschappelijk onderzocht*. Hieruit bleek dat in deze vorm deelnemers baat hadden bij de training. Een zelfde resultaat als bij de controlegroep die de groepstraining deed.
*Schroevers, M.J., Tovote, K.A., Snippe, E., & Fleer, J. Group versus individual Mindfulness-Based Cognitive Therapy are equally effective: a randomized trial in depressed people with a somatic disease. In revision, Mindfulness.