Mindfulness en self-help

Leestijd: < 1 minuut

Mindfulness is niet doen, maar zijn

Ze liggen in elkaars verlengde, passen heel goed bij elkaar, maar er is een verschil. Dat zit h’m in het doen versus zijn. Mindfulness is zijn. Je pakt geen problemen aan, ga je geen oplossingen bedenken en hebben we ook geen stappenplan.

Niet doen

We leren juist in de stilte even niets te doen, niet te weten hoe het verder gaat, niet te weten wanneer de volgende stap komt. Het ongemak voelen en accepteren dat het nu is zoals het is. Zonder daar over te oordelen. In die pauze – die je jezelf aan kunt leren – kan ruimte ontstaan waarin wijsheid en geduld je tot een inzicht brengen. Iets nieuws of iets wat je al bedacht had – maar nu vanuit bewustzijn en niet vanuit de automatische reactie.

Niet veranderen

Bij self-help is zelfkennis en het herkennen van je automatische patronen ook onderdeel van het verhaal. Echter, de focus is meer op aanpakken, op veranderen. Mindfulness gaat over op wat daaraan vooraf gaat, het opmerken van onze automatische reacties en de verhalen die we onszelf vertellen. En dan… niet meteen te willen veranderen.

Afleren

Dan kun je met open ogen en open hart zien wat wijs is. Geduldig zijn en niet-weten is moeilijk voor ons. We zijn gewend om problemen aan te pakken. In oplossingen te denken. Met mindfulness doe je dat niet. Dat is echt anders. Daarom is de training ook intensief. We gaan eigenlijk iets afleren. En daarmee ruimte creëren.

Lees verder…

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.