De mindfulnesstraining

De Mindfulness Based Stress Reduction training is een groepstraining met 5 tot 12 deelnemers.

We komen 8 keer bij elkaar, in sessies van 2,5 uur. Meestal in de avonduren. In die sessies doen we oefeningen, bespreken we onze ervaringen en het huiswerk, en krijg je uitleg over mindfulness. In week 6 is er een stiltedag waarin we langer de tijd nemen om de oefeningen te doen.

We doen aandachts- en concentratie oefeningen, bewegingsoefeningen en zit- en loopmeditaties.

We gaan in gesprek over de automatische piloot, grenzen, stress en hoe je voor jezelf kunt zorgen.

Al komen we bijeen in een groep, toch doe je de training individueel.

We delen onze ervaring met de beoefening, maar niet ons levensverhaal.

Samen met anderen jouw eigen reis maken, dat kan je helpen als het soms moeilijk is.


Het programma

  1. De automatische piloot
  2. Omgaan met obstakels
  3. Grenzen leren kennen
  4. Het landschap van stress
  5. Uitdagingen bewust beantwoorden
  6. Gedachten zijn geen feiten
  7. Hoe kan ik het beste voor mezelf zorgen
  8. Gebruiken wat je hebt geleerd

Check de Agenda voor data, locaties, details en tarieven.


Thuis oefenen

Thuis oefenen is een belangrijk onderdeel van je training en kost 45 minuten tot een uur per dag. Je krijgt hiervoor het werkboek, huiswerkschema’s en mp3’s.

Je thuisbeoefening bestaat uit formele en informele oefeningen. De formele oefeningen zijn meditaties waarmee je je vaardigheden van aandachtigheid, opmerkzaamheid en concentratie traint. De informele oefeningen doe je gedurende je dag – tussendoor – en helpen je om mindfulness direct toe te passen in je leven.

Jouw eigen ervaring met de oefeningen is het materiaal waarmee je werkt in de training.

Elke week oefen je mindfulness op een nieuwe manier, zodat je aan het eind van de training alle vormen hebt ervaren. Daarna kun je zelf bepalen hoe en met welke vorm je verder gaat.


Waarom deze training

Je kunt mindfulness en meditatie op verschillende manieren leren. Erover lezen. Op Youtube een meditatie aanklikken. Met een app op je telefoon mediteren (Headspace). Op stilteweekend gaan. Of op een meditatieretraite. Een workshop volgen.

Waarom dan 8 weken investeren in deze training?

Omdat je dan in één keer klaar bent.


Het leven is al druk genoeg! Daarom zoek je juist mindfulness op. Voor rust, overzicht, zelfzorg.

Als je de training doet hoef je 8 weken lang niet na te denken over hoe en wat. Volg het programma. Stel je vragen aan de trainer. Houd vol. Stuur bij. Allemaal op één duidelijke plek.

Wat de training je geeft

  • Regelmaat – elke week op een vast moment naar de training, elke dag thuisbeoefening
  • Een einddatum – ja, het is veel thuisbeoefening, maar voor 8 weken is dat te overzien
  • Stok achter de deur – huiswerkschema’s en materiaal, en elke week de ruimte om je ervaringen te bespreken in de groep (delen is niet verplicht, je kunt ook luisteren)
  • Een programma dat zich bewezen heeft – er zit een goed doordachte opbouw in de oefeningen en informatie die je krijgt
  • De groep – we lijken meer op elkaar dan je denkt, en dat inspireert en ondersteunt je
  • De trainer – iemand die zelf mindfulness beoefend en daardoor de valkuilen en obstakels kent, én weet wat het je kan brengen

Wat jij meeneemt: commitment, nieuwsgierigheid en bereidheid te leren.

*mindfulness is gebaseerd op Oosterse meditatie en Westerse cognitieve psychologie. De Oosterse technieken zijn eeuwenoud, maar combinatie van Oosters en Westers is nieuw en geheel toegesneden op hoe wij denken en leren.


De volgende stap

Check de agenda voor alle data en locatie van de groepstraining. Aanmelden kan via het contactformulier op de contact-pagina. Geef aan om welke training het gaat. Ik stuur je dan het aanmeldformulier en we maken een afspraak voor een telefonische kennismaking.

Als je gewoon een vraag wilt stellen over de training, laat het me ook weten via het contactformulier.


De ontwikkeling van de MBSR training

Het Mindfulness Based Stress Reduction programma werd door de Amerikaanse Jon Kabat-Zinn ontwikkeld in de jaren ’80. Chronisch zieken in het ziekenhuis leerde hij via meditatie aanwezig te zijn in het nu. Daarmee veranderden ze niet hun fysieke beperkingen – maar wél hoe ze er mee om gingen.

In de jaren ’90 is de training geïntroduceerd in het veld van de psychologie. Dit keer niet om fysiek, maar psychische pijn en lijden te verminderen. Hier bleek de training, aangepast met elementen uit de cognitieve therapie, ook mensen te helpen.

Er zijn varianten van het programma ontwikkeld (compassietraining bijvoorbeeld) maar de basis – het MBSR programma – staat als een huis. In de bijna 40 jaar dat de training bestaat hebben tienduizenden mensen hem gevolgd. Het programma wordt wereldwijd gedoceerd.