Ik wil wel mediteren maar het lukt niet – deel 2: 5 misverstanden
Wat als je wel wílt mediteren, maar het lukt je niet?
Ondanks dat mindfulness een beetje een hype is – en tegenwoordig Iedereen Die Iemand Is mediteert – is er onduidelijkheid. Over hoe en wat. In dit artikel beschrijf ik veelvoorkomende misverstanden, en hoe het wél zit.
In deel 1 van dit tweeluik vind je 10 tips om toch te mediteren, voor als je wel wilt maar het niet lukt.
5 misvattingen over meditatie
Mediteren is een containerbegrip en er zijn dus vele verschillende ideeën over in omloopt. Wat mindfulnessmeditatie precies is, lees je in dit artikel. Hier benoemd ik een aantal misverstanden die ik vaak hoor – en die je flink dwars kunnen zitten als je wel wilt mediteren, maar het lukt niet.
Misschien herken je ze. Zitten ze jou in de weg om wel te gaan mediteren?
1. mediteren is ‘je hoofd leeg maken’ (en dat kan ik niet)
Nein, klopt niet. Gedachten mogen er gewoon zijn. Niet goed of fout, maar normaal. Zo werkt je geest, en dat hoef je niet te onderdrukken. Wees nieuwsgierig, leer het gedrag van je mind kennen!
Wat hierbij aansluit is het idee dat het superstil moet zijn: geen enkel geluid – in de ruimte waar je mediteert, omdat je anders afgeleid raakt. Maar met geluid werkt het net als gedachten: ze zijn er en je hoeft ze niet te onderdrukken of te vermijden. Kindergeschreeuw van de straat, de wasmachine die staat te centrifugeren… hoor de geluiden zonder er over te oordelen.
Als je geluiden kunt toelaten, omdat het onderdeel is van je ervaring op dit moment, dat zal een meditatie niet in de weg hoeven staan.
Klik hier voor je een oefening om te mediteren op horen.
2. mediteren is ‘superstil zitten’ (en dat kan/wil ik niet)
Je mag bewegen. Doe het bewust ;-). Of doe een wandelmeditatie of yoga.
Niet doen / zijn is niet hetzelfde als een levend standbeeld zijn op de Dam. Met stilzitten worden we bewust van onze verslaving aan doen-doen-doen. Krijgen we zich op ons automatisme om te bewegen zodra het even onprettig of saai is.
Daarmee leer je te pauzeren. En dát zul je in je dagelijks leven goed kunnen gebruiken als je niet overgeleverd wilt zijn aan je automatismen.
3. mediteren is ‘fijn en ontspannen’ (maar bij mij niet)
Mindfulness is aandacht voor alles wat er is, op een niet-oordelende manier. Dus ook de onrust, irritatie, verveling.
Soms is je ervaring in meditatie een weerspiegeling van wat er in je dagelijks leven gaande is. (chaos?)
Een pruts-meditatie is leerzaam want het maakt je vertrouwd met ‘dat je wel eens prutst’. Dat weet je natuurlijk wel, maar wanneer ben je daar nu eens op een niet-oordelende manier bij?
Of zoals Chögyam Trunga Rinpoche zegt:
In meditatie ben je niet vooringenomen. De dingen mogen er zijn zoals ze zijn, zonder oordeel, en zo leer je zelf om er te zijn.
4. mediteren is verloren tijd (want ik ben niet productief)
Klopt niet helemaal. Je bent aan het opladen door te pauzeren, te rusten. Net als je telefoon – die vul je ook dagelijks met stroom. Anders doet ie het niet.
Daarbij leer je jezelf en je gedrag kennen. Dat zal je helpen om in het dagelijks leven wat soepeler met (jouw) gedoe* om te gaan. Daarmee win je de tijd die je in meditatie hebt gestopt zeker terug!
*gedoe: stress, spanning, afwijzingen, onzekerheid, twijfel, irritatie e.a.
5. je moet het wél goed doen (en ik doe het echt niet goed)
Nope. Het gaat om de intentie om tijd te nemen, voor jezelf te zorgen en je niet-oordelende aandacht te oefenen. Het is een beoefening, niet een behaling.
Juist het beoefenen ‘zonder er over te oordelen’ – (goed, slecht, beginner, gevorderde, juist, verkeerd, zuiver, onzuiver) – is lastig voor ons, omdat we zo gewend zijn om iets te willen bereiken.
Dit gewoontepatroon (iets willen bereiken) is heel nuttig – totdat het niet meer nuttig is. Totdat je tegen je grenzen aanloopt en je realiseert dat je op een andere manier met de zaken om moet gaan. En dát is vaak de reden om te beginnen met mediteren.
Dus kom je op dit punt uit, dan doe je het goed 😉 , zit je helemaal op schema.
Zit er een gevoel of wens van ‘je goed voelen’ bij? Ga dan naar punt 3.
Als je onzeker bent over je techniek kun een mindfulnesstrainer of meditatieleraar vragen, een retraite doen of nieuwe begeleide meditaties luisteren.
Ik bied de mogelijkheid voor een Help-Ik-Zit-Vast-sessie. Meer info: klik hier.
En jij?
Herkenbaar? Kun je er overheen stappen? Laat me weten als je nog aanvullingen hebt!
Lees verder in deel 1 van dit tweeluik: 10 tips om toch te mediteren, voor als je wel wilt maar het niet lukt