Het Coach Model

Leestijd: 4 minuten

Het Coach Model

Alles in onze wereld kan verdeeld worden in de vijf onderstaande dingen. Elke situatie. Bovenal, elk van jouw situaties. Of je er nu blij mee bent, of wel. Dit model laat zien hoe Gedachten je Resultaten creëren. Elke Keer Weer.

Je kunt dit model gebruiken om te reflecteren. Om te zien waarom je leven is zoals het is. Jij hebt dat gemaakt namelijk!

Je gebruikt het model om iets nieuws te creëren. Door een andere gedachte te denken, die je een gevoel geeft wat je aanzet tot een nieuwe actie. Zo maak je je leven.

Dit zijn de vijf dingen

 1. Omstandigheid
 2. Gedachte
 3. Gevoel
 4. Acties
 5. Resultaat

Het Coach Model leidt tot bewustwording. Het is een bewustwordingstool.

In de wereld van therapie en coaching zijn vele werkvormen en tools, maar dit is de beste die ik gevonden hebt in de afgelopen tien jaar.

(Als je ervaring hebt met Cognitieve Gedrags Therapie, dan herken je de componenten misschien.)

Pas toen ik dit model serieus ging nemen, veranderde mijn leven werkelijk.

Mijn vertwijfeling tot die tijd? Het kan toch niet zo eenvoudig zijn…. dat kan toch niet? Zo eenvoudig! Nee… Ja. Ja dat kan.

Regel 1: Omstandigheden zijn feitelijk en neutraal

Omstandigheden zijn

 • feiten
 • dat wat bewezen kan worden in de rechtszaal
 • wat je ziet gebeuren op de beveiligingscamera

Omstandigheden zijn de dingen buiten ons die absolute realiteit zijn. Neutraal.

Bijvoorbeeld: de keuken is een bende

 • De keuken is een bende – is niet neutraal. Niet feitelijk.
 • De keuken is een rommeltje – klinkt beter, maar nog steeds niet feitelijk – want ‘rommeltje’ is subjectief. Daar denken mensen verschillend over.
 • De keuken is vol met spullen – dat is neutraal toch? Nee. Het woord ‘vol’ is ook subjectief. Daar denken mensen verschillend over.
 • De keuken heeft spullen. Ja. Dat is feitelijk. Dat is bewijsbaar.

Omstandigheden zijn niet

 • Gedachten
 • Interpretaties
 • Meningen
 • Overtuigingen
 • Gevoelens
 • Aannames

Het scheiden van Omstandigheden en de Gedachten Erover is stap één. En minder makkelijk dan het lijkt! Het brengt ons in realiteit omdat we kunnen zien wat we delen met anderen versus wat er in ons eigen hoofd gebeurt.

Regel 2: Een gedachte is een zin in je hoofd

Vaak lopen gedachten en gevoelens en emoties door elkaar. Het is nodig om ze uit elkaar te halen.

We denken in verhalen. Een aaneenrijging van zinnen. Als de emoties hoog zijn, zijn de verhalen lang. We hebben veel te zeggen. Veel gedachten.

In dit model zetten we steeds maar één gedachte over de omstandigheid en die werken we uit. Dat doen we omdat je dan kunt zien wat het effect is van die ene gedachte.

In de praktijk lopen al die gedachten en gevoelens door elkaar en zijn een kluwen. Coaching is ‘die kluwen uit elkaar te halen’. We maken het precies. Concreet.

Belemmerende overtuigingen kunnen we reduceren tot één gedachte in één situatie – per keer. Ik zal als coach altijd vragen om een voorbeeld. Als je bijvoorbeeld worstelt met de gedachte ‘het lukt gewoon niet’ dan vraag ik je ‘wanneer had je hier last van deze week’. Een antwoord kan zijn ‘ik had hier last van toen ik een collega om hulp had gevraagd en hij gaf gewoon geen antwoord’. Zie daar, we hebben een (1) omstandigheid en een (2) gedachte over de gebeurtenis.

Regel 3: Een gevoel is een vibratie in je lichaam

Het woord gevoel en emotie gebruik ik door elkaar. Emotie is een handig woord omdat een ezelsbruggetje is: e-motion = energy in motion.

Gevoel of emotie is het tussenstuk tussen je Gedachte en je Acties.

Gevoel is de schakel tussen geest en lichaam. Als je een gedachte niet voelt, dan komen er ook geen acties uit voort. Acties komen altijd voort uit een gevoel.

Een gevoel komt altijd van de gedachte. Dat is de gulden regel.

Stel, je denkt aan de geplande strandvakantie op het bounty-eiland met palmbomen… en dan voel je iets… wat?

Als je niet weet uit welke gedachte een gevoel voortkomt, vraag je ‘waarom voelde ik me zo?’

Een aantal voorbeelden van hoe één gedachte tot één gevoel leidt

Gedachte: Ik kan dit —>
Gevoel: Energiek

Geachte: Ik weet het wel —>
Gevoel: Zeker

Gedachte: Dit is interessant —>
Gevoel: Open

Gedachte: Deze klus is relevant —>
Gevoel: Verbonden

Een verhaal bevat meerdere gedachten en leidt dus ook tot meerdere gevoelens! Deze brei halen we uit elkaar in een coach sessie. Het is moeilijk om dit zelf te doen, omdat je er middenin zit.

Vervolgens pakken we één gedachte-gevoel combi en daarmee gaan we naar de volgende regel van Het Coach Model.

Regel 4: De actie-lijn

De actielijn van Het Coach Model heeft drie ‘bakken’ met acties. Drie ‘soorten’.

1. Dingen die je (wel) doet

In werken met Het Coach Model gaat het erom dat je acties inventariseert die je deed vanuit één emotie. Bijvoorbeeld iemand opbellen. Of, een lijstje schrijven. Of, je sportkleding aantrekken. Of, op de ‘koop’-knop klikken.

2. Dingen die je niet doet

Door emoties kun je ook gewoon stil blijven zitten of compleet andere activiteiten aanpakken dan je eigenlijk wilde. Je kunt je niet-acties ook inventariseren door te vragen “wat zou ik hebben gedaan als ik me niet [zo…] had gevoeld. Een niet-actie is bijvoorbeeld ‘niet om hulp vragen’.

3. Dingen in je hoofd

Nadenken, piekeren, doemdenken, herinneringen ophalen, bewijs verzamelen van ’t een of ander, discussiëren, toekomstvoorspellingen, aannames. Schuld en schaamtespiralen. Chaos. Dit zijn geen fysieke acties, maar wel ‘activiteit’ in ons hoofd. Als je je bang voelt, ga je vaak ongemerkt flink nadenken.

Resultaat is de uitkomt van het model

De som der delen. De sluitpost. De optelling van je acties en niet-acties. De uitkomst.

Dit kan een resultaat zijn in de echte wereld. Of, een bevestiging van de gedachte.

Je Gedachte komt altijd in je resultaat terecht.

Een voorbeeld: ik heb lang gedacht dat mijn blogposts niet gelezen werden. Hoe dat eruit zag in het Coach Model:

 • Omstandigheid: blogpost publiceren
 • Gedachte: wordt toch niet gelezen
 • Gevoel: zinloos
 • Acties en niet-acties: blogpost wel beginnen maar niet afmaken, niet focussen op schrijven, mijn content-kalender niet bekijken, niets in mijn nieuwsbrief erover schrijven, geen plaatje uitzoeken, nieuwe blog starten zonder de oude af te maken, nadenken over ‘dat niemand blogs leest’, denken ‘mensen vinden mijn typefouten vast onprofessioneel’, denken ‘ik kan niet schrijven’, youtube kijken.
 • Resultaat: mijn blogpost wordt niet gelezen (omdat ik het niet publiceer)

Hoe kan het dat ik toch zoveel blogposts heb gepubliceerd? Omdat ik ervoor heb gekozen om te denken ‘mijn blogs kunnen mensen helpen met hun problemen’.

 • Omstandigheid: blogpost publiceren
 • Gedachte: mijn blogs kunnen mensen helpen met hun problemen
 • Gevoel: enthousiast
 • Acties en niet-acties: blogpost afronden, me eraan herinneren dat ik al heel veel geschreven en gepubliceerd heb, denken aan de persoon die het leest, steeds weer focussen als ik afgeleid raak, me realiseren dat ik even op moet schieten, denken aan hoe de onderwerpen waar ik over schrijf mij helpen.
 • Resultaat: mensen kunnen mijn content lezen en kunnen hulp ervaren

Dit model heb ik geleerd van Brooke Castillo van The Life Coach School. Ik gebruik het dagelijks om inzicht te krijgen in mijn gedrag en mezelf aan te zetten tot actie. Als ik verdwaal raak in ingewikkelde theorieën (die ook waar en behulpzaam zijn) breng ik me met dit model weer tot de realiteit. Tot eenvoud.

Het mooie is: het model gaat over de realiteit – en daarin vinden we we elkaar. Pas als we actie ondernemen en iets aan elkaar vertellen, geven, of laten lezen – zijn we Samen iets aan het Ervaren. Complexiteit speelt zich in mijn hoofd af, en daar ben ik alleen. Iets doen, brengt me naar de mensen om me heen.

Het Coach Model samengevat

 1. Omstandigheid zijn feitelijk en neutraal
 2. Gedachte (1!) gaat over die omstandigheid
 3. Gevoel (1) komt voort uit de gedachte
 4. Acties komen voort uit je gevoel
 5. Resultaat is de optelsom van je acties en niet-acties

Dit een bijzonder eenvoudig model. Maar, laat je niet voor de gek houden door deze eenvoud. Het een machtig stuk gereedschap.

Jouw resultaten bekijken

Alles wat je gecreëerd hebt in je leven, begon met een gedachte. Het leven wat je nu hebt, is dus een weerspiegeling van je denken.

Daarmee zeg ik niet dat je met je gedachte je volledige realiteit hebt gecreëerd. Neen. Dingen gebeuren. Ontslag, een scheiding, een diagnose, het weer. Die zetten we in de ‘omstandigheid’ lijn. Maar, hoe we hierop reageren… dat is iets wat we zelf kunnen bepalen.

Echter, dat kan pas als je er bewust van bent. Dus, wees lief voor jezelf als je ziet wat voor minder leuke dingen je in je leven gecreëerd hebt met gedachten als ‘het maakt toch niet uit’. Of ‘wie zit er nou op mij te wachten’. Bewustzijn kan pijnlijk zijn. Maar bewustzijn en Het Coach Model wat ons hierbij helpt, geeft je ook EXACT het recept om er iets moois van te maken. Vanaf nu.

Samen doen? Stuur me een bericht!

Vergelijkbare berichten